ROMANIAN SPOTTERS
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii

In jos 
+5
Dylan
Edi
arianne
valavia
RwO
9 participanți
Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
AutorMesaj
RwO
Membru activ
RwO

Numarul mesajelor : 767
Varsta : 41
Localizare : Constanta
Data de inscriere : 11/03/2008

Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii Empty
MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyMar 27 Ian 2009, 14:43

Apropo de piste cu L sau R, am vazut la Baneasa, cand am plecat in decembrie, ca pista 07 apare pe panoul rosu cu scris alb, amplasat imediat inainte de Holding Point ca 07L sau R (nu mai retin exact). De ce, ca Baneasa din cate stiu are o singura pista?
Sus In jos
http://transeuroex.blogspot.com
valavia
Administrator
valavia

Numarul mesajelor : 2881
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 18/08/2008

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyMar 27 Ian 2009, 21:09

Am observat si eu asta.....cea mai plauzibila explicatie la care ma pot gandi este ca acel L este dat de pozitionarea pistei fata de cladirea aeroportului....altfel nu imi explic.
Sus In jos
arianne
Moderator
arianne

Numarul mesajelor : 2730
Varsta : 32
Localizare : EBBR/LFBO/LROP
Data de inscriere : 03/08/2008

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyMar 27 Ian 2009, 21:43

N-are nicio relevanta cladirea aeroportului... Sunteti siguri ca scria L si nu I sau II? Ceea ce s-ar referi la sistemul de ILS al pistei (daca imi amintesc bine LRBS are CATII pe directia 07). Ce altceva ar putea fi nu-mi trece prin minte.
Sus In jos
valavia
Administrator
valavia

Numarul mesajelor : 2881
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 18/08/2008

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyMar 27 Ian 2009, 21:49

sunt 110% sigur ca scria 07L.......si m-am uitat de doua ori pt ca mi se parea ciudat si asa scria, negru pe galben 07L
Sus In jos
Edi
Membru activ
Edi

Numarul mesajelor : 712
Varsta : 54
Localizare : Ilfov
Data de inscriere : 26/02/2008

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyMar 27 Ian 2009, 22:01

RwO a scris:
am vazut la Baneasa, cand am plecat in decembrie, ca pista 07 apare pe panoul rosu cu scris alb, amplasat imediat inainte de Holding Point ca 07L sau R
valavia a scris:
asa scria, negru pe galben 07L
Nu, nu, nu, vă spun eu, era mov pe fond verde... Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii Hah
Acum serios, n-are nici o logică dacă aşa scrie. Poate Bd. Aerogării este 07R... jocolor

Edi
Sus In jos
Dylan
Moderator
Dylan

Numarul mesajelor : 4876
Varsta : 53
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 15/04/2008

MesajSubiect: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyJoi 29 Ian 2009, 15:55

xpino a scris:
Cred ca discutia despre "L" si "R" chiar daca este o singura pista a mai fost si nu stiu daca s-a lamurit.
[...]Sa fie alta explicatie? poate ma lamuriti.

Probabil ca n-au gasit semne pentru o singura pista si au luat ce-au gasit Razz . Acum fara gluma, tre' vazut in Anexa 14 OACI - Aerodromuri, acolo sigur e de gasit. O rezolvam noi in cateva zile, numai sa ajung pe la serviciu.
In alta ordine de idei, ai cateva poze reusite! Imi place mai ales aia cu Boeing-ul de la JOR pozat de langa Dash-ul de la AUA. Daca mai ai mai baga!

Ultima editare efectuata de catre dylan in Joi 05 Feb 2009, 21:24, editata de 1 ori
Sus In jos
B32fly
Flight Level 200
Flight Level 200

Numarul mesajelor : 208
Data de inscriere : 27/01/2008

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 12:22

L si R se marcheaza cand e vorba de 2 piste paralele. Ca si la otopeni 08R(right) si 08L(left) si pe partea cealalta 26L si R.
La sibiu din ce stiu eu este si o pista de iarba paralela cu cea de asfalt. deci practic sunt 2 piste.
indicatia incercuita de tine se refera la ce pista este vb 27L-09R, cum e si la baneasa 07-25 dar cum sunt 2 paralele daca vii dinspre vest la aterizare vei ateriza pe 27L daca din partea opusa adica est o sa aterizezi pe 09 R.
Sus In jos
Virusu
Moderator
Virusu

Numarul mesajelor : 2688
Varsta : 38
Localizare : Cluj Napoca
Data de inscriere : 30/12/2007

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 12:45

Nu are nici o legatura pista de la aeroport, cu pista de la aeroclub.
Semnele cu rosu sunt semne de Runway Holding Position si fac parte din categoria semnalelor obligatorii de aeroport. Rolul acelui semn indica faptul ca, urmeaza sa intersectezi pista.
la lege scrie asa
Citat :
Runway Taxi-Holding Position (RTHP) signs are located adjacent to the corresponding surface marking and show the direction in which the holding instruction applies. Unless there is only one taxiway serving a runway and only one RTHP on a particular taxiway, a ‘Location’ sign (see below) should be attached or immediately adjacent to an RTHP sign so as to identify the position. If only Visual operations occur, there may only be a sign on one side, normally the left. If Visual and Category I operations take place, a sign displaying the designator of the runway ahead should be on both sides of the taxiway. Where a taxiway provides access to a runway other than near one end, both runway designators will be shown with corresponding arrows indicating the direction to the threshold.
Drept urmare, cel mai probabil cele 2 litere indica directia catre capetele pistei, pentru a inlocui sagetile
aici mai multe detalii click AICI

Ultima editare efectuata de catre virusu in Vin 30 Ian 2009, 12:52, editata de 3 ori
Sus In jos
ovidiu51
Membru activ
ovidiu51

Numarul mesajelor : 1170
Varsta : 73
Localizare : Constanta (LRCK - CND)
Data de inscriere : 29/12/2007

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 12:47

B32fly las-o balta cu filozofia pistei inerbate ca nu prinde, scopul acesteia este altul. Marcajele se fac numai pt pistele betonate!
Sus In jos
Dylan
Moderator
Dylan

Numarul mesajelor : 4876
Varsta : 53
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 15/04/2008

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 13:36

Figura cu pista inierbata pica din prima!
Un link spre Anexa 14 Aerodromes - Vol. 1 - Aerodrome Design and Operations, Cap. 5 - Visual Aids For Navigation AICI
Sus In jos
arianne
Moderator
arianne

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 17:57

Sincer nu stiu ce rost are sa spui ca threshold 09 e la dreapta si thr 27 e la stanga avand in vedere ca orice avion are ceva busola/direction indicator si oricum pilotul trebuie ori sa cunoasca aeroportul ori sa fie cat de cat bine orientat...
Sus In jos
Virusu
Moderator
Virusu

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 18:30

arianne a scris:
Sincer nu stiu ce rost are sa spui ca threshold 09 e la dreapta si thr 27 e la stanga avand in vedere ca orice avion are ceva busola/direction indicator si oricum pilotul trebuie ori sa cunoasca aeroportul ori sa fie cat de cat bine orientat...

daca citeai atent ce am scris eu in citat aflai. revin
Citat :
Where a taxiway provides access to a runway other than near one end, both runway designators will be shown with corresponding arrows indicating the direction to the threshold.

nu are rost sa tot prelungim o discutie aiurea. Daca scrie in Anexele OACI, asa se face.
Cum spuneam, literele au ca scop inlocuirea sagetilor care indica directia.
Ce pilot sta sa-si mai bata capul cu busole sau memorie? sau daca e la primul zbor acolo? dar astea nu au relevanta. este un indicator din seria celor obligatorii care respecta intru totul normele si cerintele OACI.
mai mult nu cred ca se poate zice
Sus In jos
arianne
Moderator
arianne

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 19:53

Inteles, mersi, scuze Embarassed ... Dar tot mi se pare inutil semnul.
Sus In jos
Virusu
Moderator
Virusu

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 19:57

arianne a scris:
Inteles, mersi, scuze Embarassed ... Dar tot mi se pare inutil semnul.
inutil neinutil, aviatia se face pe criterii de siguranta si certitudine... vorba unui instructor de zbor de-al meu, care m-a intrebat daca e incarcata bateria pentru statia radio, iar eu am raspuns "cred ca da" si replica lui a fost asa " La biserica tre sa CREZI, in aviatie tre sa STII"
Sus In jos
B32fly
Flight Level 200
Flight Level 200

Numarul mesajelor : 208
Data de inscriere : 27/01/2008

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 22:36

ovidiu51 a scris:
B32fly las-o balta cu filozofia pistei inerbate ca nu prinde, scopul acesteia este altul. Marcajele se fac numai pt pistele betonate!

Poate ar trebui sa mergi pe la Strejnic sa vezi ca nu numai pt piste betonate se face marcajul.
Tuzla este si ea marcata.

Se intampla sa fiu pilot, nu filozof. Am incercat sa explic ceva.

Stefan
Sus In jos
Vizitato
Vizitator

MesajSubiect: in legatura cu holding point   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptyVin 30 Ian 2009, 23:07

L si R se folosesc numai pentru piste paralele. Cum este la Otopeni 08l, 08r, 26r, 26l
Probabil la Sibiu este asa pentru deocamdata este operationala numai taxiway E si sa se stie in stanga e 09 in dreapta 27. Logica asta ma depaseste pentru ca sunt sigura ca pilotii stiu unde sunt 90grade si unde 270, dar hai sa zicem. In schimb eu stiu ca L si R langa numarul pistei se foloseste la aeroporturile cu mai multe piste.

si inca ceva...cineva mai sus spunea ca a stat la 7 m de pista cam nasol, pentru ca ai intrat in zona de siguranta care treb sa fie libera cnd avionul e in zona, sa nu mai zic pe finala. sper sa nu fi fost chiar asa. ultimul gard e la 50 m, dc ai fost la 7 si nimeni din turn nu a tipat ai scapat. dar dc se intampla ceva bagi f multa lume la necaz.

o sa incerc sa fac si eu rost de poze, vorbeati de poze vechi. am unele din 1939, bunicul a fost pilot militar...va nunt
multumesc
Sus In jos
Virusu
Moderator
Virusu

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 00:25

B32fly a scris:
ovidiu51 a scris:

Poate ar trebui sa mergi pe la Strejnic sa vezi ca nu numai pt piste betonate se face marcajul.
Tuzla este si ea marcata.

Se intampla sa fiu pilot, nu filozof. Am incercat sa explic ceva.

Stefan
stefan nu te supara, ovidiu e controlor de trafic de exemplu Smile
la sibiu, pistele nu au nimic de a face una cu alta... cea de iarba apartine de aeroclub si e total altceva, de aceea a zis lucrul asta...
ce zbori? ma bucur sa mai vad inca un pailot aici Very Happy poate si ceva poze?
Sus In jos
Vizitato
Vizitator

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 11:08

Salut, haideti sa va explic de ce apare 27L si 09R. In planul de extindere al aeroportului "meu"(din Sibiu) Cool ,este prevazuta construirea unei piste paralele,mai scurte,pt deservirea aeronavelor tip bizz jet.O sa incerc sa caut articolul in cae am vazut chestai asta.Sper ca v-am lamurit cat de cat Very Happy
Sus In jos
Virusu
Moderator
Virusu

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 11:10

robert a scris:
Salut, haideti sa va explic de ce apare 27L si 09R. In planul de extindere al aeroportului "meu"(din Sibiu) Cool ,este prevazuta construirea unei piste paralele,mai scurte,pt deservirea aeronavelor tip bizz jet.O sa incerc sa caut articolul in cae am vazut chestai asta.Sper ca v-am lamurit cat de cat Very Happy
chiar deloc Razz
eu am mai multa incredere in anexa 14 OACI decat in orice ziar...
Sus In jos
Edi
Membru activ
Edi

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 11:50

virusu a scris:
eu am mai multa incredere in anexa 14 OACI decat in orice ziar...
virusu a scris:
Citat :
Where a taxiway provides access to a runway other than near one end, both runway designators will be shown with corresponding arrows indicating the direction to the threshold.
[...] Cum spuneam, literele au ca scop inlocuirea sagetilor care indica directia.
Ca să torn şi eu puţin gaz pe foc (că mă plictisesc): asta ai spus tu, nu Anexa 14. Precizez că am consultat respectivul document şi că nu am găsit un răspuns satisfăcător pentru "L" şi "R" în lipsa unor piste paralele.

Edi

Ultima editare efectuata de catre Edi in Sam 31 Ian 2009, 12:24, editata de 1 ori
Sus In jos
Virusu
Moderator
Virusu

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 12:17

Edi a scris:

Ca să torn şi eu puţin gaz pe foc (că mă plictisesc): asta ai spus tu, nu Anexa 14. Precizez că am consultat respectivul document şi că nu am găsit un răspuns satisfăcător pentru "L" şi "R" în lipsa unor piste paralele
Edi

am spus eu citand din regulamentul privitor la semnalele obligatorii pentru caile de rulaj...
Sus In jos
Boeing777-300
Fotograf

Numarul mesajelor : 857
Localizare : Macondo
Data de inscriere : 02/12/2008

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 14:08

B32fly a scris:
L si R se marcheaza cand e vorba de 2 piste paralele. Ca si la otopeni 08R(right) si 08L(left) si pe partea cealalta 26L si R.
La sibiu din ce stiu eu este si o pista de iarba paralela cu cea de asfalt. deci practic sunt 2 piste.
indicatia incercuita de tine se refera la ce pista este vb 27L-09R, cum e si la baneasa 07-25 dar cum sunt 2 paralele daca vii dinspre vest la aterizare vei ateriza pe 27L daca din partea opusa adica est o sa aterizezi pe 09 R.

asa este!
Sus In jos
Virusu
Moderator
Virusu

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 14:29

Boeing777-300 a scris:
B32fly a scris:

asa este!

mai exact?
Sus In jos
Edi
Membru activ
Edi

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 16:35

virusu a scris:
am spus eu citand din regulamentul privitor la semnalele obligatorii pentru caile de rulaj...
Virusu, not for nothing, dar n-am găsit citatul tău. În topic ai citat de pe site-ul SKYbrary (Wikipedia Eurocontrol-ului Razz ), care la rândul său citează din Anexa 14 ICAO. Cum spuneam, am "răsfoit" respectiva anexă şi tot de săgeţi vorbeşte, nu de "L" şi "R". Este logic ce susţii tu, dar nu ai reuşit să-ţi întăreşti afirmaţia cu un document aeronautic, cum nici eu nu am reuşit să găsesc niciunde Doc ICAO 9157, Partea a 4-a (de fapt l-am găsit, cu doar 109 USD, pe site-ul ICAO, nu ştiu de ce n-am profitat de aşa un chilipir...).

Edi
Sus In jos
Virusu
Moderator
Virusu

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii EmptySam 31 Ian 2009, 16:38

Edi a scris:
virusu a scris:
Virusu, not for nothing, dar n-am găsit citatul tău. În topic ai citat de pe site-ul SKYbrary (Wikipedia Eurocontrol-ului Razz ), care la rândul său citează din Anexa 14 ICAO. Cum spuneam, am "răsfoit" respectiva anexă şi tot de săgeţi vorbeşte, nu de "L" şi "R". Este logic ce susţii tu, dar nu ai reuşit să-ţi întăreşti afirmaţia cu un document aeronautic, cum nici eu nu am reuşit să găsesc niciunde Doc ICAO 9157, Partea a 4-a (de fapt l-am găsit, cu doar 109 USD, pe site-ul ICAO, nu ştiu de ce n-am profitat de aşa un chilipir...).

Edi

ok... i give up... poate stie cineva mai multe detalii, si daca stie, e rugat sa le dea si intr-o forma dezvoltata sa ne lamurim si noi complet...
eu raman cu presupunerea ca literele inlocuiesc sagetile.

L.E. imi poti da capitolul si subpunctele referitoare la asta? te rog
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii   Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii Empty

Sus In jos

Aeroporturi, Semne, Marcaje si alte informatii
Sus 
Pagina 1 din 2Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Asociatie oficiala
» BN-2 Islander YR-BNK
» Aeroportul Bucuresti ( Henri Coanda / Otopeni ) - Septembrie 2010
» Blue Air (0B / JOR)
» BAC, RomBAC

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: SPOTTING :: Tehnica de spotting si de aviatie - Spotting Equipment and Skills-
Mergi direct la: