| Calitatea pozelor postate pe forum | |
|
+13RATus mihaiatanasie CDA horizob gabi-737 Dylan laurus llobregat Virusu arianne airbusA380 Maverick Capt_Vio 17 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
Capt_Vio Fotograf
Numarul mesajelor : 1327 Varsta : 43 Localizare : Canada Data de inscriere : 04/01/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 05 Aug 2008, 04:40 | |
| Multumesc mult celor care au postat aici, mai ales ca si-au facut timp sa mearga la aeroport si sa riste probleme cu paznici, etc, dar va rog o chestie. Hai sa fim mai selecti cind e vorba de ce fel de poze postam. Vrem totusi sa pastram cit de cit niste standarde de calitate, nu neaparat "high-resolution" dar nici sa nu punem poze care au 10 % avion si 90% stalpi de telegraf, masini, garduri si umbrele de cofetarie.
Daca vrem sa ne facem un nume in lume cu "Romanian Spotters", trebuie sa ne stradium sa facem pozele cit de cit... Iteleg foarte bine, ca nu sunt ieftinele aparatele de foto, mai ales cele Digital SLR, dar macar incadrarea sa fie cit de cit okay...
Gresesc? Astept raspuns. O sa incep sa fac si un topic nou dupa ce vorbesc cu restul moderatorilor, ca sa stabilim ceva standarde minime de postat poze.
Mersi mult
Vio | |
|
| |
Maverick Fotograf
Numarul mesajelor : 116 Varsta : 48 Localizare : North Vancouver Data de inscriere : 02/04/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 05 Aug 2008, 06:47 | |
| Hello all,
In primul rind vreau sa va spun ca traficul pe OTP devine din ce in ce mai interesant iar imaginile voastre imi arata niste "masinarii zburatoare" pe care si eu mi le-as dori in colectia mea... dar ca sa leg ideea si de ce a scris Vio cred ca rezultatele muncii voastre ar fi mult mai valoroase daca s-ar acorda un pic de atentie si timp pentru procesare.
Nu imi doresc ca Romanian Spotters sa fie viitorul airliners.net... urasc sa fiu la gardul aeroportului, sa am o imagine unica si sa nu o pot uploada pentru ca a fost o zi cu "heat haze" sau avionul nu este perfect centrat, sau pur si simplu nu este o zi cu soare... am renuntat sa mai fotografiez pentru airliners.net acum citva timp cind standardele lor au depasit orice limita in materie subiectivism si nu au nimic in comun cu standardele la care este judecata fotografia in general (ca o paranteza... fac parte dintr-un club foto cu traditie in Vancouver si am vazut cum jurizeaza ei concursurile... da... imaginile trebuie sa aiba o compozitie placuta si sa fie corecte din punct de vedere tehnic... dar nimeni nu va descalifica o imagine total originala pentru ca este 0.1 grade rotita la stinga... cei care au postat pe a.net stiu despre ce vorbesc).
Revenind, consider ca a venit momentul sa incepem sa aratam ca putem oferi imagini macar decente din punct de vedere fotografic. Forum-ul nostru a inceput sa fie vizitat si de pasionati de avioane din afara Romaniei si cred ca ar fi bine sa ne creem o reputatie de site care promoveaza imagini de o calitate decenta.
Stiu ca nu orice are aparatura lui RATus sau ochiul lui Alex Magureanu dar cred ca ar fi un mare pas inainte daca inainte de a posta imaginile le-am trece prin filtrul propriu de autocenzura... consider ca 2-3 imagini dintr-o secventa de aterizare sau decolare sint suficiente pentru a spune povestea si a prezenta avionul respectiv. De asemenea ar fi de dorit ca elementul central al imaginii sa fie avionul, iar aceasta sa ocupe cea mai mare parte a cadrului. Inteleg ca exista spotting de ruta dar acesta are thread-ul lui separat.
De asemenea ar fi de preferat ca peste avion sa nu se suprapuna alte obiecte gen stilpi, cladiri, etc. Stiu ca in Romania spotting-ul este un "sport" dificil iar incercarile de a fotografia la gardul aeroportului sint deseori urmate de confruntari cu agentii de ordine, dar un pasionat sint sigur ca intotdeauna va gasi un unghi care sa fie avantajos pentru imagini si nu ii va crea probleme cu fortele de ordine... stiu ca este mult mai usor sa scrii aceste lucruri decit sa le pui in practica dar ar fi bine ca macar sa incercam.
Nu cred ca se pune problema ca pozele cuiva sa fie rejectate de pe forum dar ar fi de dorit ca in viitorul apropiat calitatea generala a imaginilor sa creasca in mod constant. In felul acesta vom demostra intregii comunitati de spotting ca evoluam, sintem dornici sa invatam si in final sper ca Romanian Spotters sa aiba o reputatie de site serios.
Sper ca nu am suparat pe nimeni cu aceste rinduri.
Astept in continuare sa vad imagini superbe de pe aeroporturile romanesti lucru pe care acum un an nu prea il credeam posibil!
All the best, Maverick | |
|
| |
airbusA380 Flight Level 200
Numarul mesajelor : 215 Varsta : 34 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 16/03/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 05 Aug 2008, 12:07 | |
| Data viitoare o sa incerc sa stau in axul pistei astfel incat aeronavele sa treaca deasupra mea, fara sa mai incadrez alte tampenii in poze; ce`o fi, o fi. Ultima data am stat destul de departe de axul pistei, cel putin pentru aparatul meu foto si pozele au fost facute, deci, din lateral si la un zoom optic de doar 3X rezultatul nu a fost foarte multumitor, nici macar pentru mine. | |
|
| |
arianne Moderator
Numarul mesajelor : 2730 Varsta : 32 Localizare : EBBR/LFBO/LROP Data de inscriere : 03/08/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 05 Aug 2008, 12:07 | |
| @airbus A380: Nicio problema. Si nu prea am stat in acelasi loc; m-am tot plimbat. @Vio & Maverick: M-am uitat din nou pe pozele pe care le-am postat si inca cred ca am facut o selectie buna... nu vad decat o poza cu stalpi de telegraf (pe care o pot scoate daca considerati ca nu corespunde criteriilor) si maximum de poze per avion sunt 3 cu KLM-ul, deci presupun ca nu la ale mele va refereati cand ziceati umbrele de cofetarie? | |
|
| |
Virusu Moderator
Numarul mesajelor : 2688 Varsta : 38 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 30/12/2007
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 05 Aug 2008, 12:43 | |
| de acord cu vio si maverick, iar ideea de a face o topic dedicat unor limite eu zic, ca, e binevenita... elementele nasoale din poze se pot elimina cu un simplu crop, si gata povestea... cat despre umbrelute sau alte cele, cred ca, cel mai bine, fiecare sa isi dea seama si sa ia atitudine if you need help, just screeeam propun ca discutiile de genu asta sa le facem intr-un topic nou, si sa ne oprim aici cu ele, ca sa incapa pozele | |
|
| |
llobregat Membru activ
Numarul mesajelor : 756 Varsta : 33 Localizare : Bucharestork Data de inscriere : 23/03/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 05 Aug 2008, 12:51 | |
| Rog adminii sa stearga pozele care nu merg. De acum pozele mele le puteti vedea pe http://blog.aviatie.org | |
|
| |
laurus Flight Level 400
Numarul mesajelor : 403 Varsta : 30 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 04/01/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 05 Aug 2008, 15:06 | |
| maverick, eu chiar nu am posibilitatea sa caut unghiuri noi in contextul in care ajung cu chiu cu vai la OTP si atunci in limita de timp etc. si nu stiu cum sa-mi imbunatatesc calitatea imaginilor. am un aparat LUMIX fz50, te rog! invata-ma eu chiar nu am sansa sa ajung in locuri asa de accesibile pentru facutul pozelor ca tine ! | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 05 Aug 2008, 23:04 | |
| Din pacate tehnica de spotting si conditiile de spotting de la noi sunt foarte precare unghiurile bune de multe ori sunt create de amarate de mormane de moloz sau pamant care astazi sunt si maine nu mai sunt de paznici care cred ca amaratul nostru de obiectiv este un lansator AA si intotdeauna pozitia buna de spotting are ceva in fata care sa iti strice bucuria. eu unu am trecut la DSLR ( cel mai ieftin Nikon D40 dar din pacate inca nu imi mai pot permite mai mult de 18-55-ul standard) si voi face tot ce este posibil sa imi inbunatatesc calitatea pozelor pentru ca pur si simplu imi plac pozele reusite si pot sa spun ca aici am vazut poze net superioare celor de pe a.net ....., Eu fac multe de fiecare data pentru a putea sa aleg doar ce este cel mai bun ( asta din punctul meu de vedere ). Parerea mea este ca o poza poate sa fie reusita si daca are ceva intrusi in ea ( in cantitati mici normal) |
|
| |
Dylan Moderator
Numarul mesajelor : 4876 Varsta : 53 Localizare : Suceava Data de inscriere : 15/04/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 08:16 | |
| Total de acord cu voi! Eu unul am incercat asta primavara sa vad pana unde merge "marinimia" celor de la My Aviation.net si am bagat o poza pe care si fiica-mea a calificat-o din prima ca fiind "nasoala". Nici n-avea cum sa iasa la lumina aia si la ce scula folosesc. Am zis hai sa vedem...si bineinteles ca nu a venit reject-ul dupa 20 de zile si cu scuze pe 20 de randuri, dar nici n-a aparut pe site! Asa ca ar fi bine ca totusi sa mai triem pozele. Ori noi, ori admin/moderatorii. Fara nici o suparare. Oricum eu sunt printre cei vizati. Da' nu-i bai, orice sut in profundor nu poate fi decat un pas inainte | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 08:45 | |
| Pentru ca nu suntem multi de toti care sa si mergem la spotting ar fii de preferat ca moderatorii sa se amestece doar daca pozele sunt foarte nasoale iar selectia sa incercam sa o facem noi si nu altii pentru noi deoarece in cazul in care pozele ar trebuii triate de moderatori si pe urma doar postate s-ar pierde mult din ceea ce este acum si ar ramane sa posteze un Ratus un Hayabusa un Octavian si alti cativa care au aparate si obiective performante. |
|
| |
gabi-737 Membru activ
Numarul mesajelor : 4453 Varsta : 47 Localizare : Oradea Data de inscriere : 26/12/2007
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 10:06 | |
| Sunt total de acord ca forumul nostru sa se maturizeze din punct de vedere al calitatii imaginilor postate, ceea ce ma vizeaza si pe mine , deci am sa incerc sa postez doar ce e mai bun, pe cat posibil sa apara subiectul in imagine fara alte obstacole. Ar fi bine daca am posta cate 2 sau 3 imagini cu un avion , cele mai reprezentative, nu toate fazele aterizarii si decolarii, sau poze asemanatoare ca si luate de pe un film; Acuma referitor la camerele foto, fiecare pozeaza cu ce are, nu e un forum al elitelor gen airlniners.net unde nu poti posta fara minim EOS350D...ideea e sa facem fiecare o selectie si sa postam ce e mai bun fara a incarca forumul cu poze off topic si avioane din care se vede doar coada sau alte parti, cu exceptia celor de la "spotting de ruta"; Initial forumul era al posionatilor de fotografie...nu a profesionistilor, fiecare are loc, numai fiecare sa incerce sa posteze ceea ce e mai bun din ce are, totusi reprezinta o comunitate a pasionatilor de spotting din Romania, si multa lume din afara ne priveste. | |
|
| |
horizob Fotograf
Numarul mesajelor : 829 Varsta : 36 Localizare : Hamburg Data de inscriere : 05/06/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 13:00 | |
| Dacă se poate şi părerea mea umilă. Selecţia pozelor ar trebui făcută de autor, nu de un juriu, fiindcă întotdeauna apar tensiuni şi zvonuri de dezavantajare şi subiectivism. Fiecare să-şi facă un crop pentru o încadrare mai bună, pentru a elimina FOD-ul care mai intră în poză şi pentru ca subiectul (aeronava) să ocupe o suprafaţă cât mai mare din poză. Trebuie un pic de pregătire înainte de postare. De asemeni să aleagă cele mai reprezentative 2-3 poze cu o anumită aeronavă. Bineînţeles că este o dorinţă de a împărtăşi membrilor forumului toate imaginile din pasiune pentru aeronave şi din dorinţa de afirmare. De aceea fac apel la membri forumului cu experienţă şi cu multe posturi să fie un model în acest demers, fapt ce se întâmplă deja. Membri noi trebuie stimulaţi şi ajutaţi, ei nu trebuie, după părerea mea, să aibă reţineri şi să posteze tot ce au şi prin sfaturi şi acumulare de experienţă să poată să crească şi să evolueze. În niciun caz nu trebuie să ajungem ca A.net. | |
|
| |
CDA Flight Level 300
Numarul mesajelor : 387 Varsta : 49 Localizare : Copenhaga Data de inscriere : 22/03/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 13:35 | |
| De acord cu cele spuse mai sus.
- fiecare face poze cu ce aparat are. - nu puneti pozele asa cum au iesit, ci prelucrati-le mai intai. Faceti CROP, umblati la luminozitate, etc. - pana acum am vazut poze pe care le pot clasifica ca fiind de la nota 1 la nota 10. Hai sa nu mai punem aici poze de nota 1,2,3,4 ci doar de la nota 5 in sus. | |
|
| |
mihaiatanasie Membru activ
Numarul mesajelor : 2388 Varsta : 67 Localizare : Rosiorii de Vede & Brasov Data de inscriere : 27/06/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 13:43 | |
| Daca se stabileste un standard foarte inalt, multi pasionati de spotting or sa fie dezamagiti pentru neacceptare sau critica. Poate sa se creeze un canal anumit pentru cei care fie ca sunt incepatori, fie ca nu au tehnica aceea scumpa necesara pentru a o obtine o imagine cat mai faina? Eu stiu destule despre teoria artei fotografice (am invatat inca de la 8- 9 ani, adica acum 40 de ani) la Casa pionierilor, cu aparate Smena sau Certina, dar daca n-ai cu ce ... | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 15:38 | |
| Eu am primit indicatii foarte detaliate de la Ratus despre ce si cum trebuie sa fac cu Photoshopu sa arate poza mult mai bine dar din pacate in afara de cesterea luminozitatii nu am reusit nimic si chiar daca am reusit ceva am stricat altceva deci..... Mai degraba te straduiesti sa faci o poza reusita si este chiar mai usor sa faci poza rezonabil de buna decat sa stai in fata calculatorului ( care la randul lui are nevoie de resurse destul de sanatoase pentru editare grafica) deci o poza de foarte buna calitate are nevoie de resurse financiare ridicate ori un DSLR sanatos ori un compact rezonabil din punct de vedere a calitatii si un calculator capabil de prelucrare. Asta este parerea mea de novice |
|
| |
CDA Flight Level 300
Numarul mesajelor : 387 Varsta : 49 Localizare : Copenhaga Data de inscriere : 22/03/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 15:44 | |
| - mihaiatanasie a scris:
- Daca se stabileste un standard foarte inalt, multi pasionati de spotting or sa fie dezamagiti pentru neacceptare sau critica.
Nu e vorba ca sa se stabileasca un standard foarte inalt. Cred ca doar 20% din pozele de pana acum nu s-ar incadra in noul standard. Cel mai bine ar fi ca cineva sa puna o poza sa vedem si noi care ar trebui sa fie calitatea minima care ar trebui sa o aiba pozele. Si eu am pus poze si mai bune si mai proaste. Am sa va arat o poza mai veche de-a mea din sectiunea Copenhaga CPH. Poza e proasta, eu i-as da nota 4. adica nu e buna de pus pe forum. Poza e intunecata, e neclara, avionul se afla la distanta mare de mine etc. Va rog sa nu puneti poze care au calitatea pozei de mai jos. | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mier 06 Aug 2008, 17:33 | |
| Deja se deviaza de la subiect si se ajunge nicaieri. Parerea mea este ca fiecare trebuie sa aleaga ce ii mai bun din ceea ce poate aparatul pe care il are in dotare pentru ca spottingul este o pasiune care din pacate costa cam mult atat material cat si ca timp petrecut la vanatoare si pentru ca este o pasiune care se manifesta ca o pasiune si care de multe ori cere resurse care nu exista eu cred ca trebuie sa alegem ceva care sa fie cat mai bun din ceea ce poate aparatura din dotare . Exemplele de genu asa da sau asa nu eu zic ca nu isi au rostul pentru ca toti suntem fiinte rationale si inteligente si fiecare stim daca o poza arata sau nu arata bine si pot fii chiar exceptii de genu : o pasare frumos incadrata dar care din varii motive are si intrusi si atunci...... Daca vrem comunitate si nu un a.net parerea mea este ca autocenzura este extraordinar de buna. |
|
| |
RATus Administrator
Numarul mesajelor : 1497 Varsta : 40 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 29/12/2007
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Dum 10 Aug 2008, 14:31 | |
| In rimul rand salut la toti, si sper sa ne vedem cat de multi la kecskemet ! acum am revenit dupa vacanta mea "scurta" si am tercut la citit/ aranjat forumul. Vio si toti cei care sau pronuntat in favoarea selectarii pozelor au perfecta dreptate. Mai ales cei vechi de pe forum stiu ca de rapid a evoluat comnitatea noastra, in cateva luni am cam acoperit toate aeroporturile din tara si o groaza de zone din strainatate. La inceput orice discutie / poza era buna de forum, eram curiosi si ne bucuram ca avem in sfarsit cu cine sa impartim pasiunea noastra, dar in entuziasmul asta s-au strecurat la inceput si unele lucruri mai putin relevante , nu doar poze, discutii , pareri etc. Acuma ca suntem mai "batrani" am evoluat si in directia asta, si se gasesc mai rar pe forum subiecte aiurea polemici, etc. si pasul logic e ca si pozele care apar sa fie mai bine selectate si in timp dupa ce stim ca tata lumea are niste standarde, sa fie selectate si mai atent. Sunt perfect constient ca-i si o chestiune de aparatura, dar nu despre genul ala de calitate discutam aici. Ci despre poze neincadrate, cu subiectul prea mic/ indepartat / intunecos etc.. mai exact, trebuit sa incepem sa vedem care poze se incadreaza pentru o disctuie si care nu. Partea de efecte / photoshop e una mai delicata care poate la fel de bine sa strice o poza si o sa va ajut oricand aveti nevoie, doar ziceti. Iar partea de aparatura este iar ceva de bun simt. Cu tot ce am eu sa alex suntem umili in fata vremii, daca este o zi innorata nu putem face nici o poza buna. sau daca este prea cald afara si avionul e lacapul pistei iese doar o pata in ceata in poza, orice aparat ai avea. Ca si concluzie, indiferent de aparataura sau cunostintele voastre de procesare, e bine sa incepeti sa va dati seama care poze sunt la un nivel bun si sa le puneti doar pe alea. din cele 1000 ce le faceti entuziasmati intr-o zi la aeroport cer senin ! | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Dum 10 Aug 2008, 16:52 | |
| Bine ai revenit RATus ca se simtea lipsa pozelor tale aici. Si ia spune ceva poze bune frumoase si de calitate cand ne arati??? |
|
| |
RATus Administrator
Numarul mesajelor : 1497 Varsta : 40 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 29/12/2007
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Dum 10 Aug 2008, 17:52 | |
| vine in 1-2 zile trip reportul cu toata excursia ce-am facut-o in astea 3 saptamani, 6500 km cu masina care au acoperit Venetia, Florenta, Pisa, Genova, Monaco, Cannes, Avignon, Monpellier, Barcelona, Bilbaou, Toulouse si Paris, si si care a avut si 2-3 zile de spotting + zbor cu planorul in franta + vizite la fabricile airbus din toulouse.
O sa fie un pic de lucru la report dar ma stradui sa-l termin cat mai rapid | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Dum 10 Aug 2008, 18:15 | |
| Super treaba de abia asteptam |
|
| |
hayabusa Membru activ
Numarul mesajelor : 904 Varsta : 41 Localizare : Lost Haven - Oradea Data de inscriere : 30/03/2008
| |
| |
eugen Membru activ
Numarul mesajelor : 3386 Varsta : 50 Localizare : Arad, LRAR Data de inscriere : 30/04/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 11 Noi 2008, 09:09 | |
| am si eu o nedumerire. cum se posteaza acum, cu noul imageshack, ca pozele sa apara intregi? | |
|
| |
Red13 Moderator
Numarul mesajelor : 715 Varsta : 42 Localizare : De Ronde Venen Data de inscriere : 12/06/2008
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 11 Noi 2008, 09:17 | |
| uite cum fac eu: -resize poza la latime de 1024 800 pixeli (EDITED) -gazduieste o imagine>browse>host it -cand apare pagina cu imageshack, aleg primul link sub poza (Hotlink for forums (1) ) -debifez 'Include details' -copy link -paste link in mesaj REZULTATUL: (cu latime de 800 pixels ) edit: scuzati poza, a fost un random... se potriveste in acest topic
Ultima editare efectuata de catre Red13 in Mar 11 Noi 2008, 10:24, editata de 2 ori | |
|
| |
RATus Administrator
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum Mar 11 Noi 2008, 09:22 | |
| totusi latimea recomandata pentru forum e de 800 pixeli
in rest, explicatia lui Red, ca la carte ! | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Calitatea pozelor postate pe forum | |
| |
|
| |
| Calitatea pozelor postate pe forum | |
|