cipi_TM Membru activ
Numarul mesajelor : 1409 Varsta : 43 Localizare : Timisoara Data de inscriere : 04/10/2008
| Subiect: BNR: Emisiuni numismatice: Aurel Vlaicu - 100 de ani de la primul zbor românesc Vin 03 Dec 2010, 08:30 | |
| sursa: http://romaniancoins.org/50bani10_aurel_vlaicu.html Titlu: Emisiuni numismatice: Aurel Vlaicu - 100 de ani de la primul zbor românesc şi set de monetărie dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi Sursa: http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=4577 Autor: *** Data: 25.10.2010 - Citat :
- Emisiuni numismatice: Aurel Vlaicu - 100 de ani de la primul zbor românesc şi set de monetărie dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul BNR, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 25 octombrie 2010, două monede metalice cu valoarea nominală de 50 bani, dedicate aniversării a 100 de ani de la primul zbor românesc efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de construcţie proprie, şi anume: o monedă metalică de circulaţie cu caracter comemorativ şi o monedă metalică pentru colecţionare.
Cele două monede au aceleaşi caracteristici tehnice ca şi monedele de 50 bani, emisiunea 2005, aflate în prezent în circulaţie:
Caracteristici tehnice Monedă de circulaţie cu caracter comemorativ Monedă pentru colecţionare Metal alamă Cu80Zn15Ni5 Formă Rotundă Diametru 23,75 mm Greutate 6,1 g Grosime la chenar 1,9 mm Cant inscripţionat cu „ROMANIA” de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte Calitate necirculată proof Ambalare - capsulă din metacrilat transparent Tiraj x 5.000 buc.
Ambele monede au acelaşi design:
Aversul prezintă, de sus în jos, următoarele elemente: anul emisiunii „2010”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”; pe un fundal cu linii orizontale, este reluată, la dimensiuni mai mari, valoarea nominală a monedei „50”.
Reversul prezintă, în stânga, pe un fundal cu linii verticale, inscripţia în arc de cerc „AUREL VLAICU” şi anul „1910”, când a avut loc primul zbor efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de construcţie proprie, iar în dreapta, portretul acestuia; în partea de jos, aeroplanul „Vlaicu I” şi anii între care a trăit Aurel Vlaicu „1882” şi „1913”.
Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.
Monedele metalice de circulaţie cu caracter comemorativ vor circula în paralel cu monedele de 50 bani, emisiunea 2005, aflate în prezent în circulaţie.
Punerea în circulaţie a monedelor metalice de circulaţie cu caracter comemorativ se va face prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor metalice proof pentru colecţionare, se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, aferent monedei metalice proof pentru colecţionare, este de 8,00 lei/buc.
*
Tot începând cu data de 25 octombrie 2010, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, un set de monetărie dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Setul de monetărie conţine toate monedele româneşti aflate în circulaţie: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani, inclusiv moneda comemorativă de 50 bani dedicată aniversării a 100 de ani de la primul zbor românesc efectuat de Aurel Vlaicu cu un aparat de construcţie proprie, precum şi o medalie din argint cu următoarele caracteristici tehnice:
Metal: argint; Titlu: 800‰; Formă: rotundă Diametru: 28 mm Greutate: 15,5g; Margine: Netedă. Aversul medaliei prezintă, în jumătatea superioară, clădirea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi; dedesubt, primul sediu al universităţii, iar la exterior, UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA“ IASI, sus şi „1860 - 2010“, jos.
Reversul medaliei prezintă, în centru, inscripţia „150 ANI“; în stânga, o strofă din imnul academic „Gaudeamus Igitur“: Vivat Academia, Vivant Professores, Vivat membrum quodlibet, Vivant membra quaelibet, Semper sint in flore!, iar în dreapta, stema Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.
Atât medalia, cât şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof.
Setul de monetărie se prezintă sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale.
Tirajul acestei emisiuni este 1.000 de seturi.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 155,00 lei/set.
Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie cu anul de emisiune 2010, dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. | |
|