Numarul mesajelor : 2688 Varsta : 38 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 30/12/2007
Subiect: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:06
Dupa un zbor frumos impreuna cu Bogdan(RATus), in zona de aerodrom a Clujului, fericitul proprietar al galbenului Falke HA-1225 a venit cu ideea sa facem un raid in weekend. Setul complet foto: (c) Virusu & RATus
Dupa cateva idei de destinatii ne-am hotarat sa mergem la Deva, fiind un zbor de 135km cu un aerodrom bun si degajat. Cu o seara inainte, am facut pregatirea zborului, am introdus traseul in PDA, am verificat pe harta, apoi am notat in carnetel toate frecventele de drum de care aveam nevoie.
Sambata dimineata la ora 8:30 eram la aerodrom, si am inceput pregatirile pentru zbor. Bogdan a luat toate aprobarile necesare, a depus planul de zbor, iar in acest timp, eu am scos motoplanorul din hangar am verificat uleiul si starea tehnica. Dupa vreo jumatate de ora totul era pregatit, Bogdan incalzea motorul apoi a facut 2 zboruri tehnice.
Apoi am decolat amandoi si am inceput sa luam inaltimea de siguranta sa trecem Feleacul, efectuand spirale deasupra aerodromului. Inaltimea maxima de zbor pe traseu era 500m, si cand am ajuns la ea am contactat Cluj TWR care ne-a trecut cu Cluj Approach, urmand sa il chemam din nou la iesirea din zona.
RATus
Virusu
Imediat ce am sarit Feleacul, in fata noastra s-a deschis o imagine superba. Pe Apuseni se formau sute de cumuli frumosi, iar in directia in care ne indreptam noi au inceput sa apara scame sub inaltimea noastra de zbor de 500m. Autostrada Transilvania
Data fiind pozitia in cabina, cu Bogdan in dreapta, el era mai avantajat in ce priveste lumina si a inceput sa faca poze, iar eu am luat mansa si am continuat pe traseu.
Imediat, in dreapta noastra au aparut Cheile Turzii si Valea Ariesului, dar sa lasam pozele sa vorbeasca mai departe.
Si doua filmari (recomand full HD)
http://vimeo.com/12198422
Cateva minute mai tarziu ne apropiam de Aiud unde ne-am intersectat cu batranul Mures, care ne-a oferit din nou o imagine superba a meandrelor lui.
A urmat Aiudul cu penitenciarul lui in partea de stanga jos a pozei...
...apoi micuta cetate a Aiudului
Am lasat aiudul in spate si am continuat catre destinatia noastra, iar bogdan mai poza peisajul superb, in timp ce ne apropiam de al meu oras natal, Alba Iulia.
La Alba am zis sa-mi salut si eu parintii daca tot suntem acolo si am facut o spirala peste cartierul meu.
Stadionul...
Minunata cetate din Alba Iulia, pe care daca nu a-ti vizitat-o inca va recomand sa o faceti.
Am ajuns peste cetate exact cand se face schimbarea de garda a cetatii, un eveniment care ne duce inapoi in anii 1700. in poza se poate vedea caterdrala reintregirii neamului.
Parcul central...
Apoi am continuat catre Deva, nu inainte de a trece sa-l salutam pe cel care acum 100 de ani a zburat cu avionul construit de el, Ing. Aurel Vlaicu.
Satul Aurel Vlaicu...
Se poate vedea casa memoriala si bustul lui Aurel Vlaicu in centrul pozei...
Catre Deva, cumulii erau tot mai mari si am observat ca in sud incep sa se umfle o serie de nori Cumulonimbus.
Dar nu era niciun pericol, intrucat in fata noastra a aparut Uroiul, un deal interesant unde se zboara cu parapanta frecvent, de fapt un inceput de vulcan stins, deal care se alfla langa Simeria, la 5km de destinatia noastra, Aeroclubul Deva.
Am ajuns deasupra aerodromului cu aceeasi inaltime de drum.
Inainte sa aterizam am mers sa pozam si cetatea devei care se afla in reconstructie din cate am inteles.
A urmat aterizarea la Deva, urmata de o hangarare rapida, intrucat venea ploaia.
Aceeasi ploaie ne-a tinut la Deva pana luni dimineata, dar noi nu stiam inca asta. In seara de sambata, am dormit la aerodrom, dupa o vizita in satul de langa unde am baut 2 Hategane reci si bune.
La aerodrom liniste si pace...
Duminica dimineata vremea nu se arata a tine cu noi, asa ca am ramas la aerodrom unde am avut si niste vizitatori surpriza...
Crop Circles
Din cauza furtunilor care s-au abatut pe Cluj toata ziua de Duminica, am decis sa decolam luni la prima ora. Zis si facut, astfel incat, la 9:30 am decolat de la deva, intr-un zbor cu niste peisaje superbe date de conditiile meteo. Bogdan a luat mansa si a pilotat eroic printre toate turbulentele, in timp ce eu am mai facut niste poze si m-am relaxat bucurandu-ma de priveliste. Din nou, las pozele sa vorbeasca sa va dati seama ce trairi am avut...
Zborul l-am facut de data asta la 600m inaltime fata de sol, si dupa o ora si 10 minute am aterizat la Cluj...
LRCL
O sa spun sincer, pentru mine au fost cele mai frumoase zboruri pe care le-am facut vreodata, si din mai multe motive. Primul ar fi minunatul SF-25 Falke, o bijuterie de motoplanor care zboara superb, construit sa reziste in timp, sa faca fericiti generati intregi de piloti. O aeronava cu o varsta considerabila pe care nu si-o arata datorita intretinerii si dedicatiei celor ce o zboara.
Ar mai fi peisajele superbe pe care le-am vazut in aceste zboruri, cele doua zile de asteptare sa ne intoarcem, cu timp mult care trecea greu, dar timp in care eram mereu pregatiti de decolare si adunam date despre situatia pe traseu.
Dar motivul principal ar fi echipajul, doi prieteni, doi oameni care iubesc aviatia si care isi doresc foarte mult sa zboare, si care acum cativa ani nu se gandeau ca va veni o zi ca si asta. Si asta e doar inceputul....
Bogdan Pop (RATus)
Adrian Dulau (Virusu)
Sper sa va placa ce v-am prezentat noi aici, si sper ca aceste poze sa va faca sa intelegeti ce frumos e zborul liber, zborul fara nici un tel ar zice unii, dar cu o valoare atat de mare pentru toti cei ca noi, cei care iubim aviatia si zborul. Voua va este dedicat acest trip report.
Ultima editare efectuata de catre virusu in Lun 07 Iun 2010, 19:09, editata de 4 ori
Red13 Moderator
Numarul mesajelor : 715 Varsta : 42 Localizare : De Ronde Venen Data de inscriere : 12/06/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:14
Superb, minunat, si alte superlative... care totusi par banale langa acest TR...
Alex_tm Moderator
Numarul mesajelor : 1835 Varsta : 35 Localizare : TIMISOARA - BANAT Data de inscriere : 15/01/2009
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:14
Pfuai.. intr`un cuvant!!! SENZATIONAL!!!!!!
Super plimbarea, merci ca o impartasiti si cu noi.
La cat mai multe asemenea plimbari, fara turbulente si cu un CER SENIN!
Alex
Ultima editare efectuata de catre Alex_tm in Joi 03 Iun 2010, 20:15, editata de 1 ori
malev2009 Flight Level 400
Numarul mesajelor : 523 Varsta : 42 Localizare : Targu-Mures Data de inscriere : 24/09/2009
Super tareeeeeeeee!!!
pilotanda Airport Level
Numarul mesajelor : 87 Varsta : 31 Localizare : Bucuresti, Romania Data de inscriere : 16/10/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:16
Chiar imi era dor de Aiud...si de EXTRA!!! Felicitari!!
P.S: More than words!!!!
Vipero Airport Level
Numarul mesajelor : 66 Varsta : 31 Localizare : Cluj_Napoca Data de inscriere : 12/11/2009
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:18
multumim viruse/RATus de TR ! Absolut superb! si mai asteptam...
Raduq Fotograf
Numarul mesajelor : 1764 Varsta : 33 Localizare : Cluj-Napoca Data de inscriere : 06/05/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:19
Foarte tare! Cuvintele nu isi au rostul.. Sper sa ne mai incantati cu asemenea trip report-uri.. Multumim!
arianne Moderator
Numarul mesajelor : 2730 Varsta : 32 Localizare : EBBR/LFBO/LROP Data de inscriere : 03/08/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:22
Minunat viruse! Ce frumos arata Romania din aer! Multumim pentru turul de sightseeing aerian!
Cam la ce viteza zboara masinaria asta in croaziera? Lucrati cu altitudini in metri? Cluj APP si TWR nu functioneaza in feet?
Din cate am aflat exista si in Romania un FIS (a se citi Flight Information Service) la Bucuresti. Ma gandesc ca nu il prindeti de peste munti. La Timisoara/Cluj nu exista? Cel de la Bucuresti e folosit sau e mai tot timpul unmanned?
O ultima intrebare: sigur in poza cu nr. 8 de la coada erati in VMC?
RATus Administrator
Numarul mesajelor : 1497 Varsta : 40 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 29/12/2007
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:29
@Arriane
(salut )
1 - Viteza de zbor este de 120 km/h
2 - Am lucrat in feet / mile etc cu twr/approach si in m in discutiile cu cei de la sediul aeroclubului din bucuresti cand am deschis zborul.
3 - FIS nu este. Si daca intre timp s-a facut, nu ne-a zis nimeni de el. ( chiar vorbeam ca ar fi nevoie )
4 - era un inceput de norisor la 600 m, care s-a si destramat in fata noastra.
Si inca ceva: Multumesc lui virusu ca a editat setul meu si al sau de poze ca sa faca ecest TR care ar fi fost amanat ceva vreme daca trebuia sa ma ocup de el personal.
Virusu Moderator
Numarul mesajelor : 2688 Varsta : 38 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 30/12/2007
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:32
arianne a scris:
Cam la ce viteza zboara masinaria asta in croaziera? Lucrati cu altitudini in metri? Cluj APP si TWR nu functioneaza in feet?
Din cate am aflat exista si in Romania un FIS (a se citi Flight Information Service) la Bucuresti. Ma gandesc ca nu il prindeti de peste munti. La Timisoara/Cluj nu exista? Cel de la Bucuresti e folosit sau e mai tot timpul unmanned?
O ultima intrebare: sigur in poza cu nr. 8 de la coada erati in VMC?
Pai in primul rand multumesc tuturor pana acum, si vedeti ca sunt si doua clipuri incluse ca ultima aditie
si sa raspund pe rand: 1. Viteza de croaziera e de 120-130km/h. am dat inaltimea in metri ca e mai la indemana Zborul l-am facut dupa QNH. 2. FIS-ul e ceva ce ne dorim toti zburatorii din Romania. Poate intr-o zi.... 3. VMC no doubt. Erau cumulizari care apareau la inaltimea aia, dar erau doar scame mici si care se spargeau rapid de la vant.
allex Membru activ
Numarul mesajelor : 3096 Varsta : 51 Localizare : SATU MARE Data de inscriere : 05/10/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:33
...frumos spus.... ,,doi prieteni"....si in rest limita e cerul.....frumoase peisaje,si cind te gandesti ca e inceputul.....
YR-SND Flight Level 300
Numarul mesajelor : 321 Varsta : 33 Localizare : Tmisoara Data de inscriere : 13/12/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:35
Minunat baieti... Am ramas fara cuvinte.... Ateptam si alte RAIDURI, cu alte destinatii din tara
LIBER LA ELICE
Flori Fotograf
Numarul mesajelor : 765 Varsta : 40 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 11/01/2009
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:36
Jos palaria, baieti! Frumos!!! (si de-abia astept sa va vizitez )
fularU Fotograf
Numarul mesajelor : 1725 Varsta : 57 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 22/04/2009
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:42
Dragilor, absolut superb TR -ul vostru ! Va multumesc si eu ca impartasiti aceste minunate senzatii cu noi ... cerbii de rand !!! Intr-adevar doi iubitori ai zborului ,,liber'' JOS PALARIA !!!! MULTUMIM !!!
felix Fotograf
Numarul mesajelor : 1009 Varsta : 31 Localizare : Cluj-Napoca Data de inscriere : 12/09/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:48
Baieti,Superb TR!Peisajele sunt absolut minunate am ramas fara cuvinte La cat mai multe TR-uri de acest gen!!
arianne Moderator
Numarul mesajelor : 2730 Varsta : 32 Localizare : EBBR/LFBO/LROP Data de inscriere : 03/08/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:49
Mersi pentru raspunsuri.
RATus a scris:
3 - FIS nu este. Si daca intre timp s-a facut, nu ne-a zis nimeni de el. ( chiar vorbeam ca ar fi nevoie )
virusu a scris:
FIS-ul e ceva ce ne dorim toti zburatorii din Romania. Poate intr-o zi....
Stati asa, ca eu nu ma las:
Sa minta Eurocontrolu'?
Ultima editare efectuata de catre arianne in Joi 03 Iun 2010, 20:50, editata de 1 ori
vishzu Moderator
Numarul mesajelor : 1036 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 24/04/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:50
Am ramas fara cuvine...Absolut Superb! Felicitari pt poze si pt impartasirea lor cu noi
valavia Administrator
Numarul mesajelor : 2881 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 18/08/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 20:51
.......................................................................................................................................... ......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ......................................................... si pe langa toate astea ............................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ............................................................................! Felicitari tinerilor!
PS: punctele reprezinta cuvinte de bine doar ca nu imi veneau pe limba de ce fain TR ati facut.
Virusu Moderator
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 21:05
arianne a scris:
Sa minta Eurocontrolu'?
Eurocontrol nu minte.
VicMures Membru activ
Numarul mesajelor : 314 Varsta : 34 Localizare : Cluj Data de inscriere : 29/12/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Joi 03 Iun 2010, 23:58
Un trip report foarte bine realizat ! Poze faine, cu povestea potrivita alaturata pozelor. Pentru urmatorul zbor cross-country va recomand aerodromul din Targu Mures, dar asta numai dupa data de 5 Iulie ca sa pot sa ajung si eu acasa sa va prind in obiectiv la aterizare. Sa aveti parte de cat mai multe zboruri frumoase, cer senin !
Capt_Vio Fotograf
Numarul mesajelor : 1327 Varsta : 43 Localizare : Canada Data de inscriere : 04/01/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Vin 04 Iun 2010, 01:19
... ... deci nu am cuvinte! Cand am vazut Alba-Iulia de sus, mi s-au inmuiat picioarele. Am vazut multe trip reports care au fost exceptionale, dar nici unu nu m-a bucurat asa de mult ca asta. Adrian iti multumesc frate, si sper sa ne vedem cat de curand dinou. Pana acum esti singurul Ro-Spotter (in Romania) care l-am cunoscut. O sa iesim la bere in frumoasa, Cetate Alba... very soon !!!
Felicitari si multumesc de pozele super tie si la Bogdan.
P.S... nu se putea sa nu vina "aviation expert" si "PPL extraordinaire" arianne cu analiza si legalitatea zborului Thanks buddy! .... si o zic cu drag ca esti baiat fain!
EDIT: Adaug... Bogdan, sa-ti fie de bine avionul, safe flying si clear skies!!!
petrudimoff Fotograf
Numarul mesajelor : 1677 Varsta : 51 Localizare : Cluj-Napoca, Romania Data de inscriere : 05/04/2010
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Vin 04 Iun 2010, 07:48
felicitari si din partea mea pentru acest TR, ma bucur ca cineva cunoscut mie poate sa faca aceste lucruri, mai asteptam si altele cat de curand, mult succes
Andrei Flight Level 100
Numarul mesajelor : 175 Varsta : 40 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 08/12/2009
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Vin 04 Iun 2010, 08:57
Superb TR! Felicitari ! Peisajele au fost superbe, descrierile de asemenea... Ce sa mai, superb
electric Membru activ
Numarul mesajelor : 1166 Varsta : 50 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 10/03/2008
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Vin 04 Iun 2010, 10:14
arianne a scris:
Mersi pentru raspunsuri.
RATus a scris:
virusu a scris:
FIS-ul e ceva ce ne dorim toti zburatorii din Romania. Poate intr-o zi....
Stati asa, ca eu nu ma las:
Sa minta Eurocontrolu'?
stai linistit e doar pe hartie FIS.... nu minte nimeni. doar ca nu merge.
claudiu_ne2000 Flight Level 300
Numarul mesajelor : 301 Varsta : 48 Localizare : DEVA Data de inscriere : 10/09/2009
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke. Vin 04 Iun 2010, 10:29
.....
Excelente imaginile...raidul extraordinar...si VA MULTUMESC pentru ca ati ales orasul nostru.
Ar mai trebui precizat ca HATEGANA e o marca de bere locala...
FELICITARI SI LA CAT MAI MULTE RAIDURI
Continut sponsorizat
Subiect: Re: Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke.
Un zbor minunat Cluj-Deva-Cluj cu Schiebe SF-25 Falke.