| Silistea Gumesti | |
|
+20Voicu etravel Raduq Skywalker Alex_tm abrazivu Vici mihai VIC eugen YR-197 mouseinhouse ovidiu51 gaudi horia propellerdream D13-th_TakeOff coropijnita mihaiatanasie lucian21 24 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
eugen Membru activ
Numarul mesajelor : 3386 Varsta : 50 Localizare : Arad, LRAR Data de inscriere : 30/04/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Sam 28 Noi 2009, 14:26 | |
| Ce reprezinta movila aia cu parapeti din beton? | |
|
| |
YR-197 Flight Level 400
Numarul mesajelor : 799 Varsta : 62 Localizare : Arad Data de inscriere : 08/10/2009
| |
| |
D13-th_TakeOff Membru activ
Numarul mesajelor : 247 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 27/06/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Sam 28 Noi 2009, 15:01 | |
| - eugen a scris:
- Ce reprezinta movila aia cu parapeti din beton?
Se numeste "biuta"... un fel de protectie pentru exercitiile de tragere... exista si la Clinceni una... | |
|
| |
VIC Fotograf
Numarul mesajelor : 1128 Varsta : 33 Localizare : cluj-napoca Data de inscriere : 13/03/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Sam 28 Noi 2009, 15:58 | |
| Aham acuma mi-am raspuns si eu la o intrebare de mult pusa....Exista si una la Sibiu langa pista aeroclubului | |
|
| |
mihaiatanasie Membru activ
Numarul mesajelor : 2388 Varsta : 67 Localizare : Rosiorii de Vede & Brasov Data de inscriere : 27/06/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Sam 28 Noi 2009, 16:01 | |
| - YR-197 a scris:
- Doru Davidovici,Foozie,Elena Senchea-Popescu ne povesteau in romanele lor despre viata aspra din acele uitate colturi de lume...asemenea relicvelor de la Balaci(prin marturiile foto ale lui Mihai),printre randuri puteai sa intri in "viata "celor din acele salasuri,dar fara imagini este f.f.greu sa ne dam seama ce sacrificii au facut acei militari pentru singura lor dragoste:ZBORUL!
Inca o data toata stima si respectul pentru acesti cu adevarat Prometei... Subscriu! Daca mai vreti sa aflati ceva in legatura cu aerodromul de la Silistea (care pe vremea aia se numea "Noua", naiba stie (si diriguitorii comunisti ai timpului) de ce) mai cititi si "Intre aerodrom si cer" a maestrului Ioan Chereches. Un mare reporter si scriitor, chiar daca in ultima lui carte omite (cred eu in mod deliberat) numele lui Alexandru Serbanescu dintre eroii aerului. El stie de ce. | |
|
| |
YR-197 Flight Level 400
Numarul mesajelor : 799 Varsta : 62 Localizare : Arad Data de inscriere : 08/10/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Sam 28 Noi 2009, 17:59 | |
| - mihaiatanasie a scris:
Subscriu!
In virtutea momentului am pomenit doar pe cei trei,deoarece au fost mai la indemana pe tastatura... Revin si spun: Inca o data toata stima si respectul pentru acesti cu adevarat Prometei...ai cuvantului scris,care ne-au incantat si ne vor mai incanta cu povestirile lor despre ACEI OAMENI MINUNATI SI MASINILE LOR ZBURATOARE Si prin aportul lor,avem motive sa spotterim in continuare. WE cat mai placut, | |
|
| |
ovidiu51 Membru activ
Numarul mesajelor : 1170 Varsta : 73 Localizare : Constanta (LRCK - CND) Data de inscriere : 29/12/2007
| Subiect: Silistea -Gumesti Sam 28 Noi 2009, 19:52 | |
| Cateva imagini luate de acest enigmatic aerodrom Pista este orientata pe directia 09-27, are 2000m lungime si 60 latime Pragul pistei 09 cu platforma de Start Hangarul si cladirile administrative Calea de rulaj Bravo Calea Charlie Calea Delta Pragul 27 si platforma pt Startul din est | |
|
| |
mihai Flight Level 100
Numarul mesajelor : 178 Varsta : 52 Data de inscriere : 09/03/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Sam 28 Noi 2009, 20:59 | |
| Stiam de existenta acestui aerodrom, am evitat intotdeauna discutia despre el si pana acum nu l-am vazut niciodata. Nici in realitate si nici in poze.
Am auzit despre acest aerodrom prin 1992 si cand i-am intrebat pe colegii mult mai in varsta au evitat intotdeauna sa raspunda. Pana la urma dupa cativa ani unul din ei mi-a spus ca a fost un aerodrom secret... si ca a fost si este mai mult aerodrom de rezerva si ca nu a fost folosit decat foarte putin si ca pe la inceputul anilor '70 a aterizat de cateva ori acolo cu AN-26. Mai spunea ca cineva mai are grija de el dar ca nu stie ce se va intampla cu el. Cred ca stia mai multe dar nu vroia sa spuna.
Uitandu-ma la poze am observat ca pe aerodrom nu se vad biutele de pamant pentru parcarea si adapostirea avioanelor, nu se vad parapeti de beton, nu se vad alte hangare, acoperite cu pamant, pentru reparatii si adapostirea avioanelor iar hangarul existent nu este construit pentru asa ceva. Sa tii acele MIG-uri asa in vazul lumii si fara aparare...Unde este antiaeriana ?
Pista cred ca poate fi folosita cu succes daca se curata acel muschi de pamant dintre rosturi, pentru ca din ce se vede in poze betonul a rezistat foarte bine. Treaba sovietica.
Este clar ca aerodromul a fost folosit la ceva si construit cu un scop anume. Este o constructie tipic sovietica cu cladiri administrative dar si de locuit, de altfel celebrele colonii de la poarta unitatilor de aviatie de la Ianca, Bobocu, etc., cu popota soldatilor si a personalului militar, cu sala de festivitati, cu tot ceea ce trebuie. Intr-una din poze se vede fostul punct meteo iar in alta unul din depozitele unitatii. De altfel, toate acestea le-am vazut in aceste poze si chiar am vazut cladiri pe care le intalnesti in toate unitatile de aviatie construite de sovietici. Nu numai la noi in Romania. | |
|
| |
Vici Airport Level
Numarul mesajelor : 92 Data de inscriere : 03/03/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Dum 29 Noi 2009, 14:14 | |
| - mihai a scris:
- Uitandu-ma la poze am observat ca pe aerodrom nu se vad biutele de pamant pentru parcarea si adapostirea avioanelor, nu se vad parapeti de beton, nu se vad alte hangare, acoperite cu pamant, pentru reparatii si adapostirea avioanelor iar hangarul existent nu este construit pentru asa ceva. Sa tii acele MIG-uri asa in vazul lumii si fara aparare...Unde este antiaeriana ?
Uite aici, a doua poza la rezolutie mare: http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=3978&st=30 se vede un amplasament AAA in dreapta hangarului, langa bretela paralela cu pista. In continuare sunt locurile de parcare a avioanelor, adiacente aceleiasi bretele. In capat, dupa Pragul 27 se mai ghiceste inca un amplasament AAA. Daca te uiti pe Google Earth, se vad trei biute mari la nord de pragul 27, aproape de sat. Hangare betonate acoprite cu pamant exista in Romania doar la Fetesti si Giarmata - asa cum au functionat toate celelalte baze vreme de 50 de ani fara asa ceva, asa a functionat si Silistea pana in 1959. Da-mi voie sa te contrazic cu privire la hangar, este arhisuficient (40x35m) pentru reparatii la MiG-15. - D13-th_TakeOff a scris:
- eugen a scris:
- Ce reprezinta movila aia cu parapeti din beton?
Se numeste "biuta"... un fel de protectie pentru exercitiile de tragere... exista si la Clinceni una... Mai precis pentru reglarea tirului la armamentul de bord al MiG-15. Tragerile de exercitiu se faceau evident din zbor, in poligoane. | |
|
| |
Numarul mesajelor : 2388 Varsta : 67 Localizare : Rosiorii de Vede & Brasov Data de inscriere : 27/06/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Dum 29 Noi 2009, 16:12 | |
| Mai am ceva de spus, ceva ce stiu doar din auzite: in zilele asa-zisei revolutii, la Silistea s-au purtat lupte; la Rosiori a venit vestea ca au fost doborate doua elicoptere la capatul pistei, elicoptere ale "teroristilor" desigur. Stand de vorba cu silisteni, nu mult dupa aceea, am aflat ca de fapt ar fi fost niste baloane de spioni. Or fi fost baloane meteo, nu stiu. Dar toti silistenii au fost de acord ca dinspre "aeroport" s-au auzit focuri de tun. Habar n-am care e adevarul, nici nu cred ca se va afla vreodata, dar daca au fost focuri de tun inseamna ca erau si baterii de antiaeriana. Sincer, or mai fi biute, dar eu nu le-am vazut. O stiu doar pe cea pe care am fotografiat-o. | |
|
| |
D13-th_TakeOff Membru activ
Numarul mesajelor : 247 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 27/06/2009
| |
| |
abrazivu Flight Level 100
Numarul mesajelor : 119 Varsta : 53 Localizare : Cluj-Napoca Data de inscriere : 21/09/2009
| Subiect: ceva lamuriri Vin 04 Dec 2009, 23:04 | |
| Salut. Un vecin de-al meu (Fie iertat), a facut acolo armata, exact cand a murit Stalin. Spunea ca veneau "niste bombardiere mari, rusesti, cu patru motoare, cu elice". Mai mult ca sigur erau B-29 sovietic. S-a desfiintat din motive extrem de simple. Comdandantul regimentului (asa se numeau atunci) a fugit in Austria, cu drapelul unitatii cu tot. Prin urmare, unitatea s-a desfiintat, desi avea mai putin de 4 ani de activitate de zbor. Nu-i gluma, cei interesati pot intreba la SMFA, acolo au toate datele. | |
|
| |
Alex_tm Moderator
Numarul mesajelor : 1835 Varsta : 35 Localizare : TIMISOARA - BANAT Data de inscriere : 15/01/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Vin 04 Dec 2009, 23:37 | |
| - abrazivu a scris:
- [...] sigur erau B-29 sovietic.[...]
Adica Tupolev Tu-4 Alex | |
|
| |
Numarul mesajelor : 119 Varsta : 53 Localizare : Cluj-Napoca Data de inscriere : 21/09/2009
| Subiect: da Sam 05 Dec 2009, 13:49 | |
| exact, cu micile diferente de rigoare. | |
|
| |
gaudi Membru activ
Numarul mesajelor : 1152 Varsta : 46 Localizare : Ploiesti / Bucuresti Data de inscriere : 17/07/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Dum 06 Dec 2009, 14:31 | |
| - abrazivu a scris:
- S-a desfiintat din motive extrem de simple. Comdandantul regimentului (asa se numeau atunci) a fugit in Austria, cu drapelul unitatii cu tot. Prin urmare, unitatea s-a desfiintat, desi avea mai putin de 4 ani de activitate de zbor. Nu-i gluma, cei interesati pot intreba la SMFA, acolo au toate datele.
Aici se afirma ca treaba cu drapelul de lupta si fuga in Austria este doar o legenda: http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=3978&st=60 citez: - Citat :
- The only jet fighter defection in the 50's was that of Diaconu, with a Yak-23 from the 135th Reg. at Caransebes to Yugoslavia.
As I said on page 1 of this thread, the 125th was not disbanded, but moved to Alexeni and renamed 49th Regiment. In the late 50's all regiments were re-numbered (two digit instead of three) | |
|
| |
| Subiect: serios? Vin 11 Dec 2009, 21:37 | |
| Am afirmat eu ca a "fugit" cu un fighter jet? Arata-mi! BTW, au fugit cu avioanele pe dincolo destui, iar comadantul nu fugise cu avionul din cate am auzit. Dar cel care a fugit cu L-39, la turci? se pune? Chiar crezi ca cineva face un aerodrom cu toate cele trebuicioase, si dupa nici 4 ani de activitate de zbor il inchide, asa, aiurea? Povestea cu fuga mi-au spus-o mai multi piloti batrani, pe care, inclin sa-i cred. Baza de date de pe WW2, are lacune. | |
|
| |
propellerdream Flight Level 400
Numarul mesajelor : 622 Varsta : 50 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 19/07/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Vin 11 Dec 2009, 21:53 | |
| Baza de la Silistea Gumesti a fost inchisa datorita schimbarii strategiei de aparare a armatei romane in contextul schimbarii conditiilor politice regionale. Suprapuneti momentul desfiintarii bazei pe evenementele istorice din acea perioada (in context regional, in special legat de Yugoslavia...) si motivele devin foarte vizibile O sa vedeti ca in aceeasi perioada au capatat o importanta mai mare Ianca si Borcea... | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 18 Mar 2010, 19:34 | |
| Buna ziua. Din cate stiu eu acel aerodrom este "parasit" inca din anii 70. Incerc sa postez si aici imaginile adunate de mine pe forumul ww2. Nu stiu daca e corect in privinta dimensiunilor fotografiilor, sper sa iertati acest aspect. Pista este in stare exceptionala, daca luam in considerare ca este parasita si neingrijita de atata timp, este adevarat, exista iarba intre rosturile de dilatatie, dar parerea mea este ca in mai putin de 2-3 ore poate deveni operationala fara probleme cu ajutorul unui buldozer care ar inlatura iarba. Din cate stiu pista are exact 2000m, am mers cu masina pe ea, a fost folosita si ca "epozit" de balast cand a fost asfaltata soseaua din apropiere, si ca "pista de aterizare" pt albine la stuparul postat chiar in marginea pistei https://2img.net/r/ihimizer/img299/7960/bazaaerianabalaciyd2.jpg Cu rosu sunt marcate vechile trasee a caii ferate ce ajungea in incinta aerodromului https://2img.net/r/ihimizer/img179/1025/railconectiongm4.jpg https://2img.net/r/ihimizer/img329/4938/railconectionaeroportbagd2.jpg O parte din vechile "dependinte " ce presupun ca apartineau aeroportului si localizarea lor https://2img.net/r/ihimizer/img508/7439/silisteagmestibalaci1ix3.jpg http://imageshack.us/ |
|
| |
Skywalker Membru activ
Numarul mesajelor : 407 Localizare : Brasov Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Dum 25 Iul 2010, 22:19 | |
| Weekendul asta am fost la o plimbare cu motocicleta in sudul tarii si la intoarcere am oprit unde de mult vroiam sa ajung.... Aerodromul militar Silistea Gumesti. Intrarea am ratat-o prima data...pentru ca nu fusese planuita vizita si nu luasem toate detaliile. Cam asa arata intrarea... Cateva cladiri, majoritatea in starea asta.... Intrarea in zona pistei Primul popas...calea de acces Bravo. Partea unde nu a crescut iarba intre placi este un drum facut de sateni... Pragul de Est si biuta de langa... Nici un MiG nu se apropie.... Capatul de Vest al pistei... Hangarul...se pare ca cineva l-a "ocupat"..utilaje agricole noi si lacate noi pe usile hangarului... Si utilajul cu care am facut un tur de pista Am constatat inca o data cu regret ca asa cum stie romanu' sa-si bata joc de putinul care-l are, nimeni nu stie.... | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Lun 26 Iul 2010, 18:07 | |
| - Skywalker a scris:
- Weekendul asta am fost la o plimbare cu motocicleta in sudul tarii si la intoarcere am oprit unde de mult vroiam sa ajung....
Aerodromul militar Silistea Gumesti. Pai se poate sa treci chiar pe langa poarta mea de la Rosiori si sa nu ambalezi un pic sa iesim impreuna la un tur de pista cu motorul? | |
|
| |
Skywalker Membru activ
Numarul mesajelor : 407 Localizare : Brasov Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Lun 26 Iul 2010, 22:10 | |
| Pai am fost in Rosiori, dar n-am stat decat duminica de la 11 pana spre 14.....data viitoare semnalizez cand ajung.
| |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Mier 04 Aug 2010, 17:43 | |
| - Skywalker a scris:
- Pai am fost in Rosiori, dar n-am stat decat duminica de la 11 pana spre 14.....data viitoare semnalizez cand ajung.
Pana atunci semnalizez eu cand ajung acasa (adika la Brasov) pentru cateva zile. Sigur ne vedem macar la miting. | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 09 Sept 2010, 19:20 | |
| Zilele astea am avut ocazia sa revad Silistea Gumesti, unde am fost impreuna cu niste noi prieteni scriitori de la Focsani (Gheorghe Neagu si Laurentiu Magureanu). Binenteles ca, de frica Virusului, nu mi-am uitat camera acasa si am facut doua-trei poze. Era 8 septembrie, era lume la Manastire (amenajata in cladirile fostei unitati militare, convertita in anii '70 in casa de copii). Am intrat si noi pentru cateva minute: Apoi am continuat spre pista, printre cladirile derapanate. Si bisericuta de lemn de la intrarea pe pista Am facut si eu o incercare de decolare , dar m-am multumit cu 160 km/h inainte de terminarea pistei, inainte de viteza necesara pentru decolarea unui Hyundai. Nu am o fost un calorifer evident, in afara de bretela de legatura, denivelata rau. Va rog sa-mi permiteti sa va arat si cateva poze de la Centrul Memorial "Marin Preda", fosta scoala a Silistei, unde a invatat si susnumitul scriitor. In fata cladirii, un bust al romancierului, realizat (bustul) de un artist local. O sala de clasa, in care nu a invatat Preda, dar identica cu aceea (care este acum biblioteca), din aceeasi cladire. In biblioteca din clasa, o surpriza placuta: volumul NEPOTII LUI MOROMETE (Muzeul Literaturii Romane, 2003), in care am si eu doua povestiri. (volumul gaben din stanga, pe raftul din mijloc). Doi elevi din clasa "Mileniul 3". Unul pare ca stie lectia. Scriitorul Gheorghe Neagu semneaza in Cartea de Onoare Custodele Muzeului, doamna profesoara Eugenia Tapurica (fetele ei mi-au fost eleve, acum sunt absolvente de ASE) Am facut o poza de grup cu Marin Preda (pe mine ma recunoasteti in spatele camerei) Ultima poza am facut la iesirea din Silistea Gumesti: monumentul dedicat eroilor din Primul Razboi Mondial Am aflat si de ce localitatea si-a schimbat numele in Silistea Noua in perioada comunista: "Gumesti" amintea de boieroaica Guma ... | |
|
| |
YR-197 Flight Level 400
| |
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 09 Sept 2010, 22:15 | |
| Eu iti multumesc si mai mult, ma temeam sa nu fiu "moderat" ca off-topic. | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Silistea Gumesti | |
| |
|
| |
| Silistea Gumesti | |
|