| Silistea Gumesti | |
|
+20Voicu etravel Raduq Skywalker Alex_tm abrazivu Vici mihai VIC eugen YR-197 mouseinhouse ovidiu51 gaudi horia propellerdream D13-th_TakeOff coropijnita mihaiatanasie lucian21 24 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
lucian21 Flight Level 200
Numarul mesajelor : 296 Varsta : 51 Localizare : galati Data de inscriere : 19/04/2009
| Subiect: Silistea Gumesti Mier 25 Noi 2009, 19:52 | |
| Tot ”plimbându-mă” cu satelitul Google Earth am găsit la aprox. 20 km. nord de Roșiorii de Vede, în apropierea localitatii susmenționate o construcție ce pare a fi un aerodrom. Pista are aproximativ 2 km, se afla pe directia est-vest și are doua bretele perpendiculare pe ax. Ce știți de acest loc? | |
|
| |
mihaiatanasie Membru activ
Numarul mesajelor : 2388 Varsta : 67 Localizare : Rosiorii de Vede & Brasov Data de inscriere : 27/06/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Mier 25 Noi 2009, 21:12 | |
| Am, incercat, fiind atat de aproape de locul cu pricina (sunt vreo 40 km, pe kilometrajul masinii), sa aflu cat mai multe. Aerodromul militar dateaza din anii 50, a fost baza unei unitati reactive, adica dotata cu Mig-15. Nu stiu exact ce avioane au fost (adica MIG-15 sovietice, cehesti sau mai stiu eu ce), nu stiu nici dotarea exacta. Cand am venit eu in Teleorman, adica in 1981, deja aerodromul nu mai avea avioane cu reactie. Din cate am inteles de la localnici (si am vizitat de cateva ori Silistea, satul lui Marin Preda), inca mai erau pe acolo ceva elicoptere (elicoptere si atat, nu stiu de care). Functiona inca o statie de radiolocatie (am vazut antena in miscare) si niste masini gonio (eu am vazut una). Era o vreme cand trenul de Costesti care pleca din Rosiori avea la bord o multime de navetisti in uniforma militara, toti angajati la "aeroport". Intre timp, ca majoritatea bazelor aeriene, Silistea a trecut in ... nu stiu in ce. Nu in conservare, in tot cazul, pentru ca nu e nimeni acolo care sa faca ceva in sensul asta. Pentru ca soseaua care ducea in sat era distrusa, vreo cativa ani cei care aveau drum cu masina incolo foloseau pista. Am incercat-o si eu, cu Hyundaiul din dotare, are 1800 m, am bagat cat a putut masina, ca sa vad cat de neteda e pista si ce ar mai putea face pentru un avion. Pista e facuta din placi de beton, probabil ca foarte rezistente, dar rosturile dintre placi sunt cam mari, si zgaltaie rau. Mai exista un hangar mare - am auzit ca cineva a vazut o poza de demult, cand era plin de reactoare, acum e plin cu ... saci si utilaje agricole. Cladirile fostei unitati militare au fost preluate de ... 2 manastiri. Am niste poze facute acolo anul trecut, in martie si anul asta in primavara, o sa le caut. Stiu ca locul mai este folosit de aviatia militara. Acum vreo 8 ani, acolo se faceau operatiuni de desant, ale parasutistilor de la Caracal. Acum doi ani, poate si acum, acolo se fac exercitii de aterizare cu elicopterele (cei de la Baza 90). Se pare ca inca se mai face asa ceva, dar asta e doar din spusele elevilor mei silisteni. Eu am vazut un ULM care a facut cateva ratari anul trecut, inseamna ca si instructorii de la aviatia sportiva sau privata folosesc locul. Or fi fost cei de la Pitesti? nu stiu. | |
|
| |
coropijnita Flight Level 100
Numarul mesajelor : 109 Varsta : 42 Localizare : Bucuresti/Craiova Data de inscriere : 16/09/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Mier 25 Noi 2009, 21:25 | |
| poza e facuta vara asta. Stiu ca asta e aerodromul care apare in film, de la insctructori. N-am vazut filmul, citit doar cartea. In prezent, evident parasit. | |
|
| |
D13-th_TakeOff Membru activ
Numarul mesajelor : 247 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 27/06/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Mier 25 Noi 2009, 21:30 | |
| - lucian21 a scris:
- Ce știți de acest loc?
Ca acolo a trait Ilie Moromete | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Mier 25 Noi 2009, 21:51 | |
| - D13-th_TakeOff a scris:
- lucian21 a scris:
- Ce știți de acest loc?
Ca acolo a trait Ilie Moromete Moromete e un personaj de roman nu un om care a trait dar buna gluma. Acu serios : Tara asta din cate vad a avut o traditie aviatica apreciabila daca se gasesc atatea aerodromuri cu piste betonate. |
|
| |
Numarul mesajelor : 2388 Varsta : 67 Localizare : Rosiorii de Vede & Brasov Data de inscriere : 27/06/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Mier 25 Noi 2009, 23:35 | |
| Acu serios : Tara asta din cate vad a avut o traditie aviatica apreciabila daca se gasesc atatea aerodromuri cu piste betonate.[/quote]
Traditia o mai are, cu continuarea ei e ceva problema ... | |
|
| |
propellerdream Flight Level 400
Numarul mesajelor : 622 Varsta : 50 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 19/07/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Mier 25 Noi 2009, 23:49 | |
| Informatii interesante si fotografii despre fosta baza aeriana de la Balaci - Silistea-Gumesti gasiti aici. | |
|
| |
horia Flight Level 200
Numarul mesajelor : 255 Data de inscriere : 07/02/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 10:25 | |
| Acolo, in fostele cladiri ale unitatii militare functioneaza asa cum a spus si mihaitanasie o manastire. aceasta este singura manastire din lume cu pista de aterizare! | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 15:40 | |
| Daca nu te superi, Horia, insist, sunt doua manastiri. De taici. | |
|
| |
gaudi Membru activ
Numarul mesajelor : 1152 Varsta : 46 Localizare : Ploiesti / Bucuresti Data de inscriere : 17/07/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 15:41 | |
| Este vorba de manastirea de calugari Sf. Pantelimon, infiintata in 1998.
Initial in acel loc a existat un schit ce a fost distrus de comunisti ce au infiintat acolo dupa la doilea razboi mondial o unitate militara de aviatie. Unitatea a functionat pana in 1960. Apoi amplasamentul a devenit pentru o perioada camin pentru copii orfani sau cu dezabilitati. Alte cateva poze cu pista, hangarul mai jos: (copyright Mihai Zorzoana): http://www.panoramio.com/photo/14061480 http://www.panoramio.com/photo/14061922 http://www.panoramio.com/photo/15499091 http://www.panoramio.com/photo/14079529 | |
|
| |
gaudi Membru activ
Numarul mesajelor : 1152 Varsta : 46 Localizare : Ploiesti / Bucuresti Data de inscriere : 17/07/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 15:44 | |
| - mihaiatanasie a scris:
- Daca nu te superi, Horia, insist, sunt doua manastiri. De taici.
Cred ca e vorba totusi, de o singura manastire si un schit, in speta: Manastirea Sfantul Pantelimon Schitul Sfantul Fanurie care apartine de Manastirea Sfantul Pantelimon | |
|
| |
D13-th_TakeOff Membru activ
Numarul mesajelor : 247 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 27/06/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 17:00 | |
| Ar fi o ideea sa fie preluat de un particular pasionat de aviatie si sa-l readuca la viata... | |
|
| |
Numarul mesajelor : 622 Varsta : 50 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 19/07/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 17:08 | |
| - D13-th_TakeOff a scris:
- Ar fi o ideea sa fie preluat de un particular pasionat de aviatie si sa-l readuca la viata...
Este foarte izolat, nu sint obiective turistice in zona, e departe de orasele mari. N-are nici o sansa, din pacate. N-a fost construit cu scopuri civile... Izolarea ii prindea bine ca aerodrom militar. Astazi pista e compromisa de vegetatia care a crescut in rosturile de dilatatie. N-as avea curaj sa aterizez cu Cessna acolo decat daca n-as avea o pajiste libera langa pista-calorifer | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 17:10 | |
| - coropijnita a scris:
- poza e facuta vara asta.
Stiu ca asta e aerodromul care apare in film, de la insctructori. Despre ce film este vorba? | |
|
| |
coropijnita Flight Level 100
Numarul mesajelor : 109 Varsta : 42 Localizare : Bucuresti/Craiova Data de inscriere : 16/09/2008
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 17:41 | |
| Morometii, care altul? Probabil prin vreo secventa intamplatoare, pt ca in carte nu-mi amintesc sa existe ceva "aviation related" Poate se urca Moromete in salcam inainte sa il taie, si vede aerodromul | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 18:15 | |
| - coropijnita a scris:
- Morometii, care altul?
Probabil prin vreo secventa intamplatoare, pt ca in carte nu-mi amintesc sa existe ceva "aviation related" Poate se urca Moromete in salcam inainte sa il taie, si vede aerodromul coropijnita, e greu cu cultura generala... Si mai ales e usor sa fii "haios" cand nu stii ce spui Filmul Morometii al lui Stere Gulea este o ecranizare facuta dupa primul volum din Morometii. Mentionarea aerodromului apare strict tangential in volumele 2 si 3. Dar nu sint scene care sa se petreaca acolo... Probabil ca daca nu s-a dat la Bac decat volumul 1 din Morometii lumea a ramas cu impresia ca toata cartea e numai ce s-a filmat | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 18:30 | |
| este singurul aerodrom pe care nu am aterizat din romania. |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Joi 26 Noi 2009, 22:20 | |
| Am cateva replici: 1. Insist din nou ca sunt doua manastiri. Schitul Sf. Fanurie a devenit manastire si are in constructie o biserica noua, cu o solutie arhitectonica destul de interesanta, din cate am aaflat de la specialsiti. Va rog sa ma credeti, p[rintre prietenii mei din Rosiori se afla destui credinciosi care merg acolo aproape in fiecare duminica, trebuie sa stie unde se duc. Manastirea Sf. Pantelimon, mentionata mai sus, e deja veterana, desi eu nu ma pot lauda ca am fost acolo la slijba, am vazut cladirile. Blocurile care au fost ale armatei odata, apoi ale Scolii ajutatoare de baieti (asa se chema institutia scolara respectiva, care in anii 80 a fost transferata la Plosca, iar apoi a fost desfiintata) sunt preluate in parte de sfintele lacasuri. Cele nepreluate sunt paraginite si nu stiu daca mai pot fi refacute. 2. Romanul "Morometii" are numai doua volume, nu trei. Ma refer la conceptia lui Marin Preda. 3. Undeva in roman, acum nu am rabdare sa caut citatul, si nici nu promit ca o sa am rabdarea asta, se vorbeste de un pilot de reactor. Sigur, e vorba de volumul al doilea. In momentul povestii cu salcamul, adica inainte de razboi, nu exista proietctul aerodromului. 4. Stere Gulea a turnat filmul "Morometii" in comuna Talpa, tot in Teleorman, undeva pe langa Videle. Acolo avea el priteni si acolo a ales sa lucreze, ce sa-i faci?! 5. Nici eu nu as ateriza acolo, dar sa stiti ca insist, pe pista se poate merge pe roti cat te duce motorul. Topaie, dar nu exagerat. Se pot face si drifturi, daca esti destul de indemantic sa nu scapi peste rosturi. | |
|
| |
ovidiu51 Membru activ
Numarul mesajelor : 1170 Varsta : 73 Localizare : Constanta (LRCK - CND) Data de inscriere : 29/12/2007
| Subiect: Silistea-Gumesti Joi 26 Noi 2009, 22:51 | |
| Silistea-Gumesti este cel mai enigmatic aerodrom din Romania, discret, departe de ochii curiosilor. Am auzit de la piloti veterani povestiri petrecute pe acest aerodrom uitat, despre misiuni de zbor. Aerodromul a fost abandonat in anii 60`, inexplicabil totusi, pentru ca aviatia militara era in plin avant, avioane noi soseau in permanenta de la rusi. Dupa unele surse aerodromul a fost desfiintat dupa ''defectarea" unor piloti catre Yugoslavia. Aerodromul l-am reperat din zbor prin anii `70, iar prin 92 la bordul unui An-26 (comandant Corneliu S) am efectuat o aterizare cu ratare, pista era deplorabila, multa vegetatie care a adancit rosturile dintre dale. Urmele rotilor de la contactul cu pista au persistat ani de zile, in 2002 mai erau, dar de asta vara nu le-am mai zarit. | |
|
| |
mouseinhouse Airport Level
Numarul mesajelor : 49 Localizare : Tg Frumos Data de inscriere : 17/11/2008
| |
| |
YR-197 Flight Level 400
Numarul mesajelor : 799 Varsta : 62 Localizare : Arad Data de inscriere : 08/10/2009
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Vin 27 Noi 2009, 12:53 | |
| | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Vin 27 Noi 2009, 16:12 | |
| Avea atunci paza. Acum nici macar un catel nu mai latra acolo. (ma refer strict la pista) | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Vin 27 Noi 2009, 23:17 | |
| | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Vin 27 Noi 2009, 23:29 | |
| Mihai, multumim pentru poze! Un bun fotoreportaj. | |
|
| |
| Subiect: Re: Silistea Gumesti Vin 27 Noi 2009, 23:47 | |
| | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Silistea Gumesti | |
| |
|
| |
| Silistea Gumesti | |
|