ROMANIAN SPOTTERS
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Silistea Gumesti

In jos 
+20
Voicu
etravel
Raduq
Skywalker
Alex_tm
abrazivu
Vici
mihai
VIC
eugen
YR-197
mouseinhouse
ovidiu51
gaudi
horia
propellerdream
D13-th_TakeOff
coropijnita
mihaiatanasie
lucian21
24 participanți
Mergi la pagina : 1, 2, 3  Urmatorul
AutorMesaj
lucian21
Flight Level 200
Flight Level 200
lucian21

Numarul mesajelor : 296
Varsta : 51
Localizare : galati
Data de inscriere : 19/04/2009

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyMier 25 Noi 2009, 19:52

Tot ”plimbându-mă” cu satelitul Google Earth am găsit la aprox. 20 km. nord de Roșiorii de Vede, în apropierea localitatii susmenționate o construcție ce pare a fi un aerodrom. Pista are aproximativ 2 km, se afla pe directia est-vest și are doua bretele perpendiculare pe ax. Ce știți de acest loc?

Silistea Gumesti Frtitlug
Sus In jos
mihaiatanasie
Membru activ
mihaiatanasie

Numarul mesajelor : 2388
Varsta : 67
Localizare : Rosiorii de Vede & Brasov
Data de inscriere : 27/06/2008

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyMier 25 Noi 2009, 21:12

Am, incercat, fiind atat de aproape de locul cu pricina (sunt vreo 40 km, pe kilometrajul masinii), sa aflu cat mai multe. Aerodromul militar dateaza din anii 50, a fost baza unei unitati reactive, adica dotata cu Mig-15. Nu stiu exact ce avioane au fost (adica MIG-15 sovietice, cehesti sau mai stiu eu ce), nu stiu nici dotarea exacta.
Cand am venit eu in Teleorman, adica in 1981, deja aerodromul nu mai avea avioane cu reactie. Din cate am inteles de la localnici (si am vizitat de cateva ori Silistea, satul lui Marin Preda), inca mai erau pe acolo ceva elicoptere (elicoptere si atat, nu stiu de care). Functiona inca o statie de radiolocatie (am vazut antena in miscare) si niste masini gonio (eu am vazut una). Era o vreme cand trenul de Costesti care pleca din Rosiori avea la bord o multime de navetisti in uniforma militara, toti angajati la "aeroport".
Intre timp, ca majoritatea bazelor aeriene, Silistea a trecut in ... nu stiu in ce.
Nu in conservare, in tot cazul, pentru ca nu e nimeni acolo care sa faca ceva in sensul asta. Pentru ca soseaua care ducea in sat era distrusa, vreo cativa ani cei care aveau drum cu masina incolo foloseau pista. Am incercat-o si eu, cu Hyundaiul din dotare, are 1800 m, am bagat cat a putut masina, ca sa vad cat de neteda e pista si ce ar mai putea face pentru un avion. Pista e facuta din placi de beton, probabil ca foarte rezistente, dar rosturile dintre placi sunt cam mari, si zgaltaie rau.
Mai exista un hangar mare - am auzit ca cineva a vazut o poza de demult, cand era plin de reactoare, acum e plin cu ... saci si utilaje agricole.
Cladirile fostei unitati militare au fost preluate de ... 2 manastiri.
Am niste poze facute acolo anul trecut, in martie si anul asta in primavara, o sa le caut.
Stiu ca locul mai este folosit de aviatia militara.
Acum vreo 8 ani, acolo se faceau operatiuni de desant, ale parasutistilor de la Caracal. Acum doi ani, poate si acum, acolo se fac exercitii de aterizare cu elicopterele (cei de la Baza 90). Se pare ca inca se mai face asa ceva, dar asta e doar din spusele elevilor mei silisteni.
Eu am vazut un ULM care a facut cateva ratari anul trecut, inseamna ca si instructorii de la aviatia sportiva sau privata folosesc locul. Or fi fost cei de la Pitesti? nu stiu.
Sus In jos
http://unursinnoras.blog-gratuit.ro/
coropijnita
Flight Level 100
Flight Level 100
coropijnita

Numarul mesajelor : 109
Varsta : 42
Localizare : Bucuresti/Craiova
Data de inscriere : 16/09/2008

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyMier 25 Noi 2009, 21:25

poza e facuta vara asta.
Stiu ca asta e aerodromul care apare in film, de la insctructori. N-am vazut filmul, citit doar cartea.
In prezent, evident parasit.

Silistea Gumesti Rsp1000199
Sus In jos
http://www.n-am.ro
D13-th_TakeOff
Membru activ
D13-th_TakeOff

Numarul mesajelor : 247
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 27/06/2009

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyMier 25 Noi 2009, 21:30

lucian21 a scris:
Ce știți de acest loc?
Ca acolo a trait Ilie Moromete Razz
Sus In jos
Vizitato
Vizitator

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyMier 25 Noi 2009, 21:51

D13-th_TakeOff a scris:
lucian21 a scris:
Ce știți de acest loc?
Ca acolo a trait Ilie Moromete Razz

Moromete e un personaj de roman nu un om care a trait dar buna gluma. lol!

Acu serios : Tara asta din cate vad a avut o traditie aviatica apreciabila daca se gasesc atatea aerodromuri cu piste betonate.
Sus In jos
mihaiatanasie
Membru activ
mihaiatanasie

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyMier 25 Noi 2009, 23:35

Acu serios : Tara asta din cate vad a avut o traditie aviatica apreciabila daca se gasesc atatea aerodromuri cu piste betonate.[/quote]

Traditia o mai are, cu continuarea ei e ceva problema ...
Sus In jos
propellerdream
Flight Level 400
Flight Level 400
propellerdream

Numarul mesajelor : 622
Varsta : 50
Data de inscriere : 19/07/2008

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyMier 25 Noi 2009, 23:49

Informatii interesante si fotografii despre fosta baza aeriana de la Balaci - Silistea-Gumesti gasiti aici.
Sus In jos
http://www.propellerdream.ro
horia
Flight Level 200
Flight Level 200

Numarul mesajelor : 255
Data de inscriere : 07/02/2009

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 10:25

Acolo, in fostele cladiri ale unitatii militare functioneaza asa cum a spus si mihaitanasie o manastire. aceasta este singura manastire din lume cu pista de aterizare!
Sus In jos
mihaiatanasie
Membru activ
mihaiatanasie

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 15:40

Daca nu te superi, Horia, insist, sunt doua manastiri. De taici.
Sus In jos
gaudi
Membru activ
gaudi

Numarul mesajelor : 1152
Varsta : 46
Localizare : Ploiesti / Bucuresti
Data de inscriere : 17/07/2008

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 15:41

Este vorba de manastirea de calugari Sf. Pantelimon, infiintata in 1998.

Initial in acel loc a existat un schit ce a fost distrus de comunisti ce au infiintat acolo dupa la doilea razboi mondial o unitate militara de aviatie. Unitatea a functionat pana in 1960. Apoi amplasamentul a devenit pentru o perioada camin pentru copii orfani sau cu dezabilitati.

Alte cateva poze cu pista, hangarul mai jos: (copyright Mihai Zorzoana):
http://www.panoramio.com/photo/14061480
http://www.panoramio.com/photo/14061922
http://www.panoramio.com/photo/15499091
http://www.panoramio.com/photo/14079529
Sus In jos
gaudi
Membru activ
gaudi

Numarul mesajelor : 1152
Varsta : 46
Localizare : Ploiesti / Bucuresti
Data de inscriere : 17/07/2008

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 15:44

mihaiatanasie a scris:
Daca nu te superi, Horia, insist, sunt doua manastiri. De taici.

Cred ca e vorba totusi, de o singura manastire si un schit, in speta:

Manastirea Sfantul Pantelimon
Schitul Sfantul Fanurie care apartine de Manastirea Sfantul Pantelimon
Sus In jos
D13-th_TakeOff
Membru activ
D13-th_TakeOff

Numarul mesajelor : 247
Data de inscriere : 27/06/2009

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 17:00

Ar fi o ideea sa fie preluat de un particular pasionat de aviatie si sa-l readuca la viata...
Sus In jos
propellerdream
Flight Level 400
Flight Level 400
propellerdream

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 17:08

D13-th_TakeOff a scris:
Ar fi o ideea sa fie preluat de un particular pasionat de aviatie si sa-l readuca la viata...

Este foarte izolat, nu sint obiective turistice in zona, e departe de orasele mari. N-are nici o sansa, din pacate. N-a fost construit cu scopuri civile... Izolarea ii prindea bine ca aerodrom militar. Astazi pista e compromisa de vegetatia care a crescut in rosturile de dilatatie. N-as avea curaj sa aterizez cu Cessna acolo decat daca n-as avea o pajiste libera langa pista-calorifer Very Happy
Sus In jos
propellerdream
Flight Level 400
Flight Level 400
propellerdream

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 17:10

coropijnita a scris:
poza e facuta vara asta.
Stiu ca asta e aerodromul care apare in film, de la insctructori.

Despre ce film este vorba?
Sus In jos
coropijnita
Flight Level 100
Flight Level 100
coropijnita

Numarul mesajelor : 109
Varsta : 42
Localizare : Bucuresti/Craiova
Data de inscriere : 16/09/2008

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 17:41

Morometii, care altul?
Probabil prin vreo secventa intamplatoare, pt ca in carte nu-mi amintesc sa existe ceva "aviation related"
Poate se urca Moromete in salcam inainte sa il taie, si vede aerodromul Very Happy
Sus In jos
http://www.n-am.ro
propellerdream
Flight Level 400
Flight Level 400
propellerdream

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 18:15

coropijnita a scris:
Morometii, care altul?
Probabil prin vreo secventa intamplatoare, pt ca in carte nu-mi amintesc sa existe ceva "aviation related"
Poate se urca Moromete in salcam inainte sa il taie, si vede aerodromul Very Happy

coropijnita, e greu cu cultura generala... Si mai ales e usor sa fii "haios" cand nu stii ce spui Very Happy

Filmul Morometii al lui Stere Gulea este o ecranizare facuta dupa primul volum din Morometii. Mentionarea aerodromului apare strict tangential in volumele 2 si 3. Dar nu sint scene care sa se petreaca acolo...

Probabil ca daca nu s-a dat la Bac decat volumul 1 din Morometii lumea a ramas cu impresia ca toata cartea e numai ce s-a filmat Suspect
Sus In jos
Vizitato
Vizitator

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 18:30

este singurul aerodrom pe care nu am aterizat din romania.
Sus In jos
mihaiatanasie
Membru activ
mihaiatanasie

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 22:20

Am cateva replici:
1. Insist din nou ca sunt doua manastiri. Schitul Sf. Fanurie a devenit manastire si are in constructie o biserica noua, cu o solutie arhitectonica destul de interesanta, din cate am aaflat de la specialsiti. Va rog sa ma credeti, p[rintre prietenii mei din Rosiori se afla destui credinciosi care merg acolo aproape in fiecare duminica, trebuie sa stie unde se duc.
Manastirea Sf. Pantelimon, mentionata mai sus, e deja veterana, desi eu nu ma pot lauda ca am fost acolo la slijba, am vazut cladirile.
Blocurile care au fost ale armatei odata, apoi ale Scolii ajutatoare de baieti (asa se chema institutia scolara respectiva, care in anii 80 a fost transferata la Plosca, iar apoi a fost desfiintata) sunt preluate in parte de sfintele lacasuri. Cele nepreluate sunt paraginite si nu stiu daca mai pot fi refacute.
2. Romanul "Morometii" are numai doua volume, nu trei. Ma refer la conceptia lui Marin Preda.
3. Undeva in roman, acum nu am rabdare sa caut citatul, si nici nu promit ca o sa am rabdarea asta, se vorbeste de un pilot de reactor. Sigur, e vorba de volumul al doilea. In momentul povestii cu salcamul, adica inainte de razboi, nu exista proietctul aerodromului.
4. Stere Gulea a turnat filmul "Morometii" in comuna Talpa, tot in Teleorman, undeva pe langa Videle. Acolo avea el priteni si acolo a ales sa lucreze, ce sa-i faci?!
5. Nici eu nu as ateriza acolo, dar sa stiti ca insist, pe pista se poate merge pe roti cat te duce motorul. Topaie, dar nu exagerat. Se pot face si drifturi, daca esti destul de indemantic sa nu scapi peste rosturi.
Sus In jos
ovidiu51
Membru activ
ovidiu51

Numarul mesajelor : 1170
Varsta : 73
Localizare : Constanta (LRCK - CND)
Data de inscriere : 29/12/2007

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Silistea-Gumesti   Silistea Gumesti EmptyJoi 26 Noi 2009, 22:51

Silistea-Gumesti este cel mai enigmatic aerodrom din Romania, discret, departe de ochii curiosilor. Am auzit de la piloti veterani povestiri petrecute pe acest aerodrom uitat, despre misiuni de zbor. Aerodromul a fost abandonat in anii 60`, inexplicabil totusi, pentru ca aviatia militara era in plin avant, avioane noi soseau in permanenta de la rusi. Dupa unele surse aerodromul a fost desfiintat dupa ''defectarea" unor piloti catre Yugoslavia. Aerodromul l-am reperat din zbor prin anii `70, iar prin 92 la bordul unui An-26 (comandant Corneliu S) am efectuat o aterizare cu ratare, pista era deplorabila, multa vegetatie care a adancit rosturile dintre dale. Urmele rotilor de la contactul cu pista au persistat ani de zile, in 2002 mai erau, dar de asta vara nu le-am mai zarit.
Sus In jos
mouseinhouse
Airport Level
Airport Level
mouseinhouse

Numarul mesajelor : 49
Localizare : Tg Frumos
Data de inscriere : 17/11/2008

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyVin 27 Noi 2009, 10:47

Wow...va multumesc mult ca m-ati ajutat si am lamurit misterul Very Happy. Poza e facuta in urma cu 1 an jumate' pe ruta Lyon(LYS) - Bucuresti Baneasa(BBU) si chiar stateam si ma gandeam despre ce aerodrom sa fie vb. Recunosc, nu am avut bunavointa sa caut "la detaliu" pt. a ma lamuri, dar incep sa iubesc forumul asta din ce in ce mai mult Wink

Silistea Gumesti Hpim2363
Sus In jos
YR-197
Flight Level 400
Flight Level 400
YR-197

Numarul mesajelor : 799
Varsta : 62
Localizare : Arad
Data de inscriere : 08/10/2009

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyVin 27 Noi 2009, 12:53

In '84 si '85 am participat la nationalele si internationalele de planorism desfasurate la Pitesti.
Pista respectiva-Balaci-era pomenita de fiecare data cand pe traseu aparea latura Pitesti-Plosca(sau retur) ca si teren de aterizare de rezerva.
Desi am survolat pista in cateva probe,mai exact de 9 ori in proba+una in remorcaj(depanare Plosca), pot spune ca spre deosebire de alti colegi care au aterizat acolo, am avut noroc ca nu am luat contact cu ea-era vb.de concurs,nu? Laughing Laughing
Oricum,baietii au spus ca au decolat cu planoarele de pe pista betonata,ceia ce ar insemna ca in acea perioada starea acesteia nu era chiar deplorabila.
A,inca ceva:ni se spunea ca locatia nu este "parasita",avea un detasament de paza,insa nu trebuia luata legatura cu nimeni de la sol pentru survol sau aterizare.

lol!
Sus In jos
mihaiatanasie
Membru activ
mihaiatanasie

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyVin 27 Noi 2009, 16:12

Avea atunci paza. Acum nici macar un catel nu mai latra acolo. (ma refer strict la pista)
Sus In jos
mihaiatanasie
Membru activ
mihaiatanasie

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyVin 27 Noi 2009, 23:17

Am promis poze, ma tin de cuvant. A durat mult pana le-am gasit.
Primele sunt facute in martie 2008, cand pista era folosita ca drum de acces de catre silisteni. Nu mai stau sa explic ce reprezinta, e hangarul, pista si cladirile manastirii. Casele darapanate faceau si ele parte din cazarma unitatii de aviatie.

Silistea Gumesti 20734589
Silistea Gumesti 27093759
Silistea Gumesti 91405936
Silistea Gumesti 29200817
Silistea Gumesti 46381391
Silistea Gumesti 95624913
Silistea Gumesti 41667310
Silistea Gumesti 37408930
Silistea Gumesti 32702929
Silistea Gumesti 85449463
Silistea Gumesti 44466291
Silistea Gumesti 45167312
Silistea Gumesti 84984584
Silistea Gumesti 84984584
Silistea Gumesti 57966784
Silistea Gumesti 39313962
Silistea Gumesti 31516451
Silistea Gumesti 70165593
Silistea Gumesti 36957777
Silistea Gumesti 53235076
Silistea Gumesti 17088756
Silistea Gumesti 46750118
Silistea Gumesti 46750118
Silistea Gumesti 75896313
Silistea Gumesti 94040944
Silistea Gumesti 94040944
Silistea Gumesti 93724573
Silistea Gumesti 48220899
Silistea Gumesti 50552031
Silistea Gumesti 26482833
Silistea Gumesti 60615630
Silistea Gumesti 68662118
Silistea Gumesti 64887795
Silistea Gumesti Sorinturturicalasiliste
Sus In jos
propellerdream
Flight Level 400
Flight Level 400
propellerdream

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyVin 27 Noi 2009, 23:29

Mihai, multumim pentru poze! Un bun fotoreportaj.
Sus In jos
mihaiatanasie
Membru activ
mihaiatanasie

Silistea Gumesti Empty
MesajSubiect: Re: Silistea Gumesti   Silistea Gumesti EmptyVin 27 Noi 2009, 23:47

Ma bucur daca pare util. Hai sa continuam cu pozele facute anul asta.
Intre timp soseaua Balaci - Silistea a devenit pista de formula 1 si a facut si victime, iar pista aerodromului nu mai e folosita decat de cei care chiar vor sa intre acolo.
Am facut inca o tura in ianuarie cu fiu-meu, curios sa vada si el locul.
Diferenta la poze e ca astea numai sunt scanate ca cele de anul trecut.

Silistea Gumesti Img0186mv
Silistea Gumesti Img0187ko
Silistea Gumesti Img0188p
Silistea Gumesti Img0189b
Silistea Gumesti Img0190ea
Silistea Gumesti Img0191qm
Silistea Gumesti Img0193ycv
Silistea Gumesti Img0194r
Silistea Gumesti Img0201ac
Silistea Gumesti Img0201ac
.us/i/img0195o.jpg/]Silistea Gumesti Img0195o[/URL]
Silistea Gumesti Img0196l