| Avion iesit de pe pista la Oradea | |
|
+27Eurofighter YR-DNY lancer_two_one ovidiu51 neagu_laurentiu mb Dylan Nic Geo allex Capt_Vio Cayenne RATus Boeing777-300 Virusu Mengelaus CDA arianne valavia VIC gabi-737 hayabusa claudiup Heaven gaudi RazVanAir eugen 31 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
gaudi Membru activ
Numarul mesajelor : 1152 Varsta : 46 Localizare : Ploiesti / Bucuresti Data de inscriere : 17/07/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 09:55 | |
| Stirea de pe Mediafax cu cateva imagini din alt unghi aici. | |
|
| |
allex Membru activ
Numarul mesajelor : 3096 Varsta : 51 Localizare : SATU MARE Data de inscriere : 05/10/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 10:54 | |
| | |
|
| |
Virusu Moderator
Numarul mesajelor : 2688 Varsta : 38 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 30/12/2007
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 13:57 | |
| http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/incident-aviatic-la-oradea-un-avion-a-iesit-de-pe-pista.html aici e filmare cu avionul aterizare... lasand la o parte gargara senzationala a stririlor, cred ca totusi s-a rupt jamba de bot din ce imi dau eu seama P.S. la minutu 2 secunda 7 il vedem pe colegul hayabusa | |
|
| |
hayabusa Membru activ
Numarul mesajelor : 904 Varsta : 41 Localizare : Lost Haven - Oradea Data de inscriere : 30/03/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 14:03 | |
| | |
|
| |
Boeing777-300 Fotograf
Numarul mesajelor : 857 Localizare : Macondo Data de inscriere : 02/12/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 14:29 | |
| Am vazut si eu filmul. Acum sa-mi dau cu presupusul. Daca e asa cum s-a spus in stire si anume ca atins pista tarziu atunci pilotul a luat o decizie gresita (asta daca si-a dat seama de presupusa eroare initiala). era mai indicat sa se ridice iar in aer si sa incerce alta aterizare decat sa puna avionul pe pista si sa franeze puternic. de asta cred ca a iesit de pe pista. din ce-am vazut "nose gear" nu s-a rupt cand era pe pista ci, in mod normal, cand a dat de pamant. acum ramane de stabilit daca a aterizrea a fost cu ILS si daca ILS-ul a trimis informatiile corecte. in conditiile meteo date era normal sa faca "ILS approach". pana atunci, supozitii.... | |
|
| |
gabi-737 Membru activ
Numarul mesajelor : 4453 Varsta : 47 Localizare : Oradea Data de inscriere : 26/12/2007
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 15:36 | |
| Cu siguranta a aterizat folosind procedura cu ILS ul, nici nu se putea altfel, la vizibilitatea aceea redusa. | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Pista de "siguranta" ProTv Sam 17 Ian 2009, 17:03 | |
| Ma lamureste si pe mine cineva ce este pista de siguranta? "...si-a dat seama ca nu poate opri la timp si a decis sa franeze pe pista de siguranta." (http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/incident-aviatic-la-oradea-un-avion-a-iesit-de-pe-pista.html) Comentarii de kkt. Problema este ca le vede/aude o tara intreaga din care 98% sunt neavizati in domeniu. |
|
| |
Dylan Moderator
Numarul mesajelor : 4876 Varsta : 53 Localizare : Suceava Data de inscriere : 15/04/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 17:09 | |
| - s0n0r a scris:
- Ma lamureste si pe mine cineva ce este pista de siguranta?
"...si-a dat seama ca nu poate opri la timp si a decis sa franeze pe pista de siguranta." ... probabil voiau sa spuna de distantele declarate ale pistei. Mai bine zis de CWY si SWY. Au auzit ei ceva sau au inregistrat pe reportofon si cand au ajuns la redactie.....suprize, surprize! nu stiau care-s alea! | |
|
| |
mb Airport Level
Numarul mesajelor : 19 Varsta : 56 Localizare : Oradea Data de inscriere : 15/12/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 17:33 | |
| [quote="s0n0r"]Ma lamureste si pe mine cineva ce este pista de siguranta? "...si-a dat seama ca nu poate opri la timp si a decis sa franeze pe pista de siguranta." Probabil ca e prelungirea degajata, care la capatul 19 are 500m lungime. | |
|
| |
neagu_laurentiu Flight Level 300
Numarul mesajelor : 342 Data de inscriere : 25/03/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 19:29 | |
| Din ce se vede in film pare sa fi aterizat mult spre jumatatea pistei (banuiesc ca filmarea a fost efectuta de pe platforma)... | |
|
| |
RATus Administrator
Numarul mesajelor : 1497 Varsta : 40 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 29/12/2007
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Sam 17 Ian 2009, 22:33 | |
| da ,acuma m-am uitat si eu pe google maps sa vad cum e configurata pista + platforma, si corelat cu filmarea arata ca avionul a pus rotile f aproape de mijlocul pistei... ramane de vazut ce zic anchetatorii.
Sper doar sa ne zica si noua.
Ultima editare efectuata de catre RATus in Sam 17 Ian 2009, 23:19, editata de 1 ori | |
|
| |
ovidiu51 Membru activ
Numarul mesajelor : 1170 Varsta : 73 Localizare : Constanta (LRCK - CND) Data de inscriere : 29/12/2007
| Subiect: pista de siguranta Sam 17 Ian 2009, 23:14 | |
| - s0n0r a scris:
- Ma lamureste si pe mine cineva ce este pista de siguranta?
"...si-a dat seama ca nu poate opri la timp si a decis sa franeze pe pista de siguranta."
Probabil ca e prelungirea degajata, care la capatul 19 are 500m lungime. "pista de siguranta" este o perla gazetareasca | |
|
| |
lancer_two_one Airport Level
Numarul mesajelor : 90 Data de inscriere : 26/07/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 00:54 | |
| Eu nu stiu configuratia pistei de la Oradea. Imi este clar insa ca pentru cine se uita la inregistrarea PRoTV-ului este relativ usor sa recunosca unde a pus rotile. Chiar i-as ruga pe cei ce pot reconoaste asta si face cometarii la obiect din acest punct de vedere, sa ne lamureasca. Filmarea e din lateral, si imi pare ca au pus rotile chir in treptul unei cai de rulaj. Asta imi spune, daca intelg corect, ca au plutit deasuptra pistei o bucata buna din lungimea ei.
mai departe, as vrea sa le spun celor care se tot leaga de ILS, ca sistemul asta nu te pune pe pista; exista diferite categorii de ILS (nu vreau acum sa intru in amanunte) si imi inchipui ca la Oradea sistemul nu este neaparat cel mai avansat. Faptul ca au pus rotile mai tirziu, poate fi o indicatie ca au vazut pista tirziu... dar poate fi si altceva. Si pentru ILS pilotul trebuie sa decida la un moment cind inca este bine in aer, daca rateaza (in caz ca n-are pista la vedere) sau nu.
Deasemena, inainte de decolare, pe baza TAF-ului de la aeroportul de destinatie, pilotul trebuie sa vada daca lungimea pistei in conditiile meteo date este suficienta si cam ce margine de siguranta are. Ulterior, in zbor, pe baza conditiilor curente, trebuie sa revada calculul initial. Este de la sine inteles ca daca nu ai pista la vedere la inaltimea de decizie, si mai ai si o pista semnificativ contaminata, trebuie sa fii cit mai precaut, pentru ca orice "stretch" iti maninca din marginea de siguranta initiala. Nu este neobisnuit, sa ratezi si sa mai vii de 2-3 ori la aterizare (atit timp cit ai gaz pentru aerodromul alternativ) pina cind se realizeza aterizarea sau intelegerea "no way".
Sorin
PS 1 in inregistrarea ProTV se vede la un moment dat un baiat cu un rucsac in spate, haina de culoare deschisa, fes in cap si un aparat foto in mina. Safie un coleg de forum?
PS 2 Pentru cei ce ati pus watermark pe fotografii, va urez bine ati venit in clubul van Gogh Prietenii stiu de ce. | |
|
| |
Virusu Moderator
Numarul mesajelor : 2688 Varsta : 38 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 30/12/2007
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 01:53 | |
| - lancer_two_one a scris:
Eu nu stiu configuratia pistei de la Oradea. Imi este clar insa ca pentru cine se uita la inregistrarea PRoTV-ului este relativ usor sa recunosca unde a pus rotile. Chiar i-as ruga pe cei ce pot reconoaste asta si face cometarii la obiect din acest punct de vedere, sa ne lamureasca. Filmarea e din lateral, si imi pare ca au pus rotile chir in treptul unei cai de rulaj. Asta imi spune, daca intelg corect, ca au plutit deasuptra pistei o bucata buna din lungimea ei. Sorin [/color]
PS 1 in inregistrarea ProTV se vede la un moment dat un baiat cu un rucsac in spate, haina de culoare deschisa, fes in [color=blue]cap si un aparat foto in mina. Safie un coleg de forum?
este colegul Hayabusa cat despre aeroport... se poate vedea AICI In AIP cum arata pista si cat i-a mai ramas sa opreasca... cam nasol momentul, mai ales ca, daca era apa pe pista, acvaplanarea era sigura... deci filajul a tinut cam jumatate de pista, si am vazut la cluj saptamana trecuta, cum Falcon 900 a rulat mai mult la aterizare decat B737 de la Tarom... oricum pana nu aflam mai multe, nu putem decat sa speculam | |
|
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 07:25 | |
| Can anyone tell me the condition of the left wing? |
|
| |
Boeing777-300 Fotograf
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 09:37 | |
| eu m-am legat de ILS si am inteles ca e CATII la Oradea. el nu te pune pe pista insa s-a intamplat ca ILS-ul sa nu functioneze normal pe alte aeroporturi, iar avionul sa fie prea sus pe "final approach". ptr ca alte avioane au aterizat dupa aia pe Oradea(folosind ILS-ul presupun) atunci nu cred ca a fost cazul de asa ceva. e un aspect important.
din imaginile si datele de pana acum, raman la parerea mea ca era mai indicat "rejected landing" si sa vina iar la aterizare insa poate ca nu si-a dat seama ca e prea sus. mai exista posibilitatea ca sa fi avut vant nasol, care sa-l impiedice sa puna avionul pe pista. | |
|
| |
valavia Administrator
Numarul mesajelor : 2881 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 18/08/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 14:08 | |
| Imi dau si eu cu "parerea" pe marginea imaginilor de la ProTv si spun ca avionul a venit prea sus pe final approach, a pus rotile la jumatatea pistei si se pare ca reversoarele de jet nu i-au functionat si s-a bazat doar pe frane drept pt care a iesit la capatul pistei rupand jamba fata a trenului de aterizare.....putea sa bage un missed approach si sa mai vina o data, mai ales ca acum vazuse pista si nu mai putea spune ca e chiar in necunostinta de cauza.....parerea mea. | |
|
| |
gabi-737 Membru activ
Numarul mesajelor : 4453 Varsta : 47 Localizare : Oradea Data de inscriere : 26/12/2007
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 16:18 | |
| Azi am profitat de vremea superba de afara si am decis ca ar fi bine sa dau o fuga pana la locul cu pricina sa pozez mai omeneste. Ce-i drept locul a devenit un fel de "pelerinaj" exista un drum agricol din totdeauna pana la capatul pistei, drum care acuma s-a batatorit de la atatea masini. Parerea unanima e ca pilotul a pus avionul prea tarziu pe pista, eu nu trag concluzii, fiecare crede ce vrea. Ca fapt divers, paznicul care era de servici atunci era in ghereta, a vazut avionul DOAR cand s-a oprit in gard, un noroc a facut ca sa nu ii mature si cusca ca nu iesea bine deloc. Pozele: Aripa clar rupta...Frumoasa culoare cameleon... | |
|
| |
Boeing777-300 Fotograf
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 16:23 | |
| poze f reusite. lumina buna, contrast misto cu "carpa" aia galbena pe nas. pune-le pe airliners si pe jetph... | |
|
| |
arianne Moderator
Numarul mesajelor : 2730 Varsta : 32 Localizare : EBBR/LFBO/LROP Data de inscriere : 03/08/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 16:34 | |
| Buna treaba gabi. Intr-adevar cred ca le accepta de nebuni pe a.net si jp.net. Vad eu dublu sau au agatat carpa de tuburile pitot? | |
|
| |
allex Membru activ
Numarul mesajelor : 3096 Varsta : 51 Localizare : SATU MARE Data de inscriere : 05/10/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 16:36 | |
| Si eu cred la fel cu Gabi,la pus tarziu jos,a inceput sa franeze,conditiile meteo de pe pista nu au fost cele asteptate(de la ora14.10,pana cand a venit la aterizare a nins sanatos,si sa depus bine ....),cand a remarcat ca se gata pista a fost cea mai buna alegere pe care a luat-o,putere nu mai avea sa se desprinda(ca doar nu are postcombustie),daca incerca poate se producea o catastrofa,asa ca ...se vede unde a ajuns,fara nici o victima....A fost versiunea mea.Sa asteptam rezultatele anchetei,apoi putem din nou discuta. Felicitari Gabi pt. pozele facute....frumoase.... . | |
|
| |
VIC Fotograf
Numarul mesajelor : 1128 Varsta : 33 Localizare : cluj-napoca Data de inscriere : 13/03/2008
| |
| |
Vizitato Vizitator
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 20:46 | |
| excellant pictures . any views from the tail section forward.
scuza-mi Google româneşte
excelente imagini. toate punctele de vedere de la coada secţiune înainte. |
|
| |
Mengelaus Fotograf
Numarul mesajelor : 4083 Varsta : 42 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 23/06/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 21:02 | |
| Welcome on our forum speedtrap47. Your "google romanian" is very good | |
|
| |
arianne Moderator
Numarul mesajelor : 2730 Varsta : 32 Localizare : EBBR/LFBO/LROP Data de inscriere : 03/08/2008
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea Dum 18 Ian 2009, 21:17 | |
| - SpeedTrap47 a scris:
- excellant pictures .
any views from the tail section forward. Welcome! On this topic you will find some of the best photos of this incident. As you may have already noticed, the tail section is inside the perimeter of the airport so nobody should be able to get in there. | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Avion iesit de pe pista la Oradea | |
| |
|
| |
| Avion iesit de pe pista la Oradea | |
|