ROMANIAN SPOTTERS
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

 

 Braşoveanul care a inventat primul avion electric şi a uimit lumea cercetării

In jos 
AutorMesaj
kampfmaschine
Moderator
kampfmaschine


Numarul mesajelor : 1927
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 09/01/2010

Braşoveanul care a inventat primul avion electric şi a uimit lumea cercetării Empty
MesajSubiect: Braşoveanul care a inventat primul avion electric şi a uimit lumea cercetării   Braşoveanul care a inventat primul avion electric şi a uimit lumea cercetării EmptyMier 07 Sept 2011, 12:34

Titlu: Braşoveanul care a inventat primul avion electric şi a uimit lumea cercetării
Sursa: adevarul.ro
Autor: Marian Stoica
Data: 06/09/2011

Citat :
Aeronava se numeşte „Elektra One" şi cântăreşte 200 de kilograme, cu tot cu baterii. Avionul poate fi cumpărat cu 80.000 de euro. Inginerul vrea să proiecteze un avion e-taxi, cu şase locuri, prin care să se asigure transportul de persoane între oraşe, pe distanţe de câteva sute de kilometri.

Ceea ce este cu adevărat senzaţional este că avionul, care are un singur loc, funcţionează cu baterii de notebook. Acestea cântăresc 100 de kilograme, iar acumulatorii Li-Ion asigură o autonomie de zbor care variază între trei şi patru ore, la o viteză de croazieră de 160 km/h. La proiectarea acestui avion a contribuit un alt român, Sorin Mateş.

Consum de 6 kw/oră

Aeronava are şi propriul hangar, acolo unde bateriile se încarcă singure, datorită panourilor solare montate pe acoperişul hangarului. Energia acumulată de celulele fotovoltaice este stocată în acumulatori speciali, iar apoi transferată avionului electric. Preţul avionului împreună cu hangarul respectiv ajunge la 100.000 de euro.

„În urmă cu aproximativ doi ani am început proiectarea acestui avion. Am dorit să facem o aeronavă care să aibă consum minim, o greutate cât mai mică şi să fie silenţioasă. Avionul are structură de carbon şi consumă o energie de doar 6 kw/h. Astfel am ajuns să construim «Elektra One», care a primit premiul «Lindberg», la Air Venture 2011, un miting aerian din Statele Unite ale Americii. În momentul de faţă aeronava nu poate fi cumpărată fiindcă nu are certificare, pe care sper să o obţinem până la sfârşitul acestui an. O companie importantă din SUA vrea să facă, după modelul «Elektra One», un avion fără pilot", a precizat Călin Gologan.

Record la Berlin

Până în prezent, „Elektra One" a zburat cel mai mult 300 de kilometri, însă în toamna acestui an se va încerca doborârea acestui prag.
„Peste o lună şi ceva ne-am propus să batem recordul şi să zburăm 500 de kilometri, de la Augsburg, la Berlin. Pentru anul viitor ne propunem să facem un avion electric de două locuri, apoi de patru locuri, iar în următorii ani vrem să demarăm proiectul unui avion e-taxi, cu şase locuri, prin care să se asigure transportul de persoane între oraşe, pe distanţe de câteva sute de kilometri. Tot în viitorul apropiat vrem să producem «Elektra One Solar», un aparat de zbor care va fi echipat cu panouri solare, pe cele două aripi. Astfel, aparatul îşi va lua energia necesară alternativ, atât de la baterii, cât şi de la soare. Ne propunem să testăm acest avion într-un zbor de peste 1.000 de kilometri", a menţionat inginerul braşovean.

Pasiune de la grădiniţă

Gologan este un român stabilit de 20 de ani în Germania, iar în urmă cu doi ani s-a căsătorit cu o nemţoaică. Călin Gologan s-a stabilit cu familia în Braşov la vârsta de 14 ani, se relaxează câteva zile, de două ori pe an, în cocheta casă de vacanţă de la Bran. Pasiunea lui Călin Gologan pentru avioane a început la grădiniţă, atunci când, împreună cu fratele său, Radu, Călin Gologan făcea avioane mici din bucăţi de lemn.

Ulterior, braşoveanul a urmat cursurile Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă", iar apoi, între 1972 şi 1977 a făcut Facultatea de Aeronave, din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu media generală de 9,50. În 1977, Călin Gologan s-a angajat la Intreprinderea de Construcţii Aeronautice (ICA), din Braşov, acolo unde a lucrat până în 1987. Apoi a ajuns la Centrul de Pilotaj din Braşov, ca programator de date. În 1986, fosta soţie, profesoară de matematică, a plecat în Germania, iar înainte de Revoluţie, Călin Gologan a ajuns şi el acolo, împreună cu soacra şi cei doi copii.

Înainte să plece în Germania, Călin Gologan a produs, împreună cu mai mulţi prieteni ingineri, primul avion ultra-light din România, în anul 1983. Odată ajuns în Germania, inginerul braşovean s-a angajat la firma Grob Aerospace.

„În 1994, un neamţ mi-a propus să proiectăm un avion ultra-light. Nu am ajuns la o înţelegere cu el şi am luat totul pe cont propriu. În acea perioadă mi-am deschis propria firmă. Am adus avionul la primul zbor în doi ani, iar în trei ani aeronava a fost certificată", îşi aminteşte Călin Gologan.

În 1997, a ajuns la EADS Munchen, un important concern aeronautic din lume. „În 2002 am ajuns la o altă mare firmă din Germania, Dornier, numai că am avut ghinionul ca prima mea zi de muncă să fie ziua de insolvenţă. Din acel moment m-am axat doar pe proiectele firmei mele", a declarat Călin Gologan.

Imagini : http://www.adevarul.ro/locale/brasov/Elektra_One_-_avionul_pe_baterii_5_549595053.html
Sus In jos
 
Braşoveanul care a inventat primul avion electric şi a uimit lumea cercetării
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Aerodromul Tuzla - primul aerodrom privat care a primit vizita reprezentantilor ICAO
» Primul avion cu energie solara va fi prezentat vineri langa Zurich
» Video - Zborul cu destinatia… Cosmos. Primul aeroport de pe care poti sa pleci in spatiu.
» India a produs primul avion de vanatoare autohton
» Primul avion supersonic romanesc construit de ARCA: I.A.R.-111

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: DIVERSE/OFF-TOPIC :: Stiri din aviatie - Aviation News-
Mergi direct la: