Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică
+7
kampfmaschine
Mengelaus
arianne
fularU
lrbc
allex
loplo
11 participanți
Autor
Numarul mesajelor : 911 Varsta : 45 Localizare : EDDK Data de inscriere : 19/01/2009
Subiect: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Mier 25 Mai 2011, 16:43
Titlu: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Sursa: RealitateaTV Autor: RTV Data: 25.05.2011
Citat :
Avionul se află acum la 23 metri adâncime, în apropiere de staţiunea Constantin şi Elena, lângă Varna.
Avionul folosit de fostul dictator comunist bulgar Todor Jivkov a fost scufundat miercuri în Marea Neagră, pentru a deveni recif artificial, relatează Sofia News Agency.
Avionul se află acum la 23 metri adâncime, în apropiere de staţiunea Constantin şi Elena, lângă Varna.
În septembrie 2009, o platformă specială a mutat avionul TU-154 de 40 de tone, fără aripi, spre lacul Varna şi apoi a fost transportat cu o barjă la şantierele navale din Varna, unde carcasa a fost curăţată şi toate sistemele şi cablurile au fost înlăturate.
În timp, avionul de 48 metri lungime va deveni recif artificial şi refugiu pentru multe specii de vieţuitoare le mării. În plus, va fi o atracţie pentru amatorii de scufundări. Accesul la avion nu va fi taxat.
Avionul a fost fabricat în 1971 şi a făcut ultima cursă în septembrie 1999, între Varna şi Sofia.
De notat: Accesul la avion nu va fi taxat.
allex Membru activ
Numarul mesajelor : 3096 Varsta : 51 Localizare : SATU MARE Data de inscriere : 05/10/2008
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Mier 25 Mai 2011, 20:36
O idee geniala.....pentru vecinii din sud...........,,noroc de noi ca santem romani!"
lrbc Fotograf
Numarul mesajelor : 1823 Varsta : 110 Localizare : Bacău Data de inscriere : 08/05/2009
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Mier 25 Mai 2011, 23:38
loplo a scris:
Daca tot e gratis intrarea, atunci dau o lada de bere primului care-i face o poza.
fularU Fotograf
Numarul mesajelor : 1725 Varsta : 57 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 22/04/2009
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Joi 26 Mai 2011, 07:49
lrbc a scris:
loplo a scris:
Daca tot e gratis intrarea, atunci dau o lada de bere primului care-i face o poza.
Bere..... ce fel de bere ?ASTA conteaza , nu ca-i accesul mocca !
arianne Moderator
Numarul mesajelor : 2730 Varsta : 32 Localizare : EBBR/LFBO/LROP Data de inscriere : 03/08/2008
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Joi 26 Mai 2011, 11:01
Mie mi se pare o gluma buna, tipic est-europeana. De unde cred ei ca o sa se adune nu stiu cate specii de pesti? O sa se umple de alge si de rugina. Si MAI ALES: de ce nu l-au pus la suprafata sa aiba si non-scafandrii acces la el?
loplo Fotograf
Numarul mesajelor : 911 Varsta : 45 Localizare : EDDK Data de inscriere : 19/01/2009
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Joi 26 Mai 2011, 11:08
Poate s-au luat dupa ideea celor de la NYC, care au scufundat in ocean mai multe garnituri de metrou in zona localitatii Ocean City MD.
Mengelaus Fotograf
Numarul mesajelor : 4083 Varsta : 42 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 23/06/2008
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Joi 26 Mai 2011, 11:30
Initiativa o consider foarte buna insa e o prostie ca l-au pus la o adancime asa de mare.
kampfmaschine Moderator
Numarul mesajelor : 1927 Varsta : 45 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 09/01/2010
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Joi 26 Mai 2011, 13:43
Avioane scufundate pentru a forma recifuri artificiale au mai fost si se pare ca functioneaza chiar ok.
Am vazut chiar un documentar pe Discovery cu unii care au facut exact asta in Canada (British Columbia)
Mai multe detalii aici :
http://www.pacificwebsites.com/diving/index.htm
mihaiatanasie Membru activ
Numarul mesajelor : 2388 Varsta : 67 Localizare : Rosiorii de Vede & Brasov Data de inscriere : 27/06/2008
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Joi 26 Mai 2011, 16:07
Eu sunt de parere ca avioane transformabile in "recef" se mai puteau gasi, nu trebuia sa fie unul cu o importanta istorica deosebita. I-ar fi stat mai bine intr-un muzeu al aviatiei decat sa stea in fund, fie el si de mare.
ovidiu51 Membru activ
Numarul mesajelor : 1170 Varsta : 73 Localizare : Constanta (LRCK - CND) Data de inscriere : 29/12/2007
Subiect: TU54 Joi 26 Mai 2011, 22:33
Si eu sunt de aceiasi parere. Scufundarea este accesibila doar unui nr restrans de fani.
RoNIN_731 Membru activ
Numarul mesajelor : 449 Varsta : 46 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 28/12/2007
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Vin 27 Mai 2011, 18:50
arianne a scris:
Mie mi se pare o gluma buna, tipic est-europeana. De unde cred ei ca o sa se adune nu stiu cate specii de pesti? O sa se umple de alge si de rugina. Si MAI ALES: de ce nu l-au pus la suprafata sa aiba si non-scafandrii acces la el?
Duraluminul rugineste?!...
codrutz Fotograf
Numarul mesajelor : 447 Varsta : 42 Localizare : Bucuresti Data de inscriere : 09/08/2008
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Vin 27 Mai 2011, 22:31
RoNIN_731 a scris:
Duraluminul rugineste?!...
Cam da, doar ca oxidul de Al are aceeasi culoare si devine ca un strat protector, izolant fata de mediul coroziv, fie el aer sau apa sarata. Aluminiul oxideaza.
Si eu cred ca-i sedea mai bine in muzeu. Pe de alta parte, 5 scafandri care il viziteaza aduc mai multi bani in zona decat probabil 100 de vizitatori ai unui muzeu de aviatie.
Mengelaus Fotograf
Numarul mesajelor : 4083 Varsta : 42 Localizare : Cluj Napoca Data de inscriere : 23/06/2008
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică Sam 28 Mai 2011, 14:18
Ei au gandit aproape bine treaba. Daca puneau avionul la 3-4 metri adancime ar fi facut o gramada de bani. Multa lume, inclusiv eu, ar fi dat bani sa se poata scufunda si sa-l vada. Asa, la 23 de metri, nu au acces decat scafandrii profesionisti, adica o mana de oameni.
Continut sponsorizat
Subiect: Re: Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică
Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră pentru a deveni atracţie turistică