ROMANIAN SPOTTERS
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

 

 Contributii romanesti la cercetarea si transporturile in spatiul cosmic

In jos 
AutorMesaj
Vizitato
Vizitator




Contributii romanesti la cercetarea si transporturile in spatiul cosmic Empty
MesajSubiect: Contributii romanesti la cercetarea si transporturile in spatiul cosmic   Contributii romanesti la cercetarea si transporturile in spatiul cosmic EmptyDum 19 Dec 2010, 19:53

In 1529 la Sibiu Conrad Haas construieste prima racheta in trepte.
In 1907 Henri Coanda incearca, la „Pirotehniile Armatei” din Bucuresti, un motor-racheta pentru propulsia avioanelor.
In 1917 la Sighisoara, Hermann Oberth realizeaza proiectul unei rachete militare uriase, cu combustibil lichid. Proiectul sau nu intereseaza autoritatile militare austro-ungare si germane a vremii.
In 1934 Henri Coanda breveteaza inventia sa „propulsia aerodinelor cu un jet de fluid care se scurge pe suprafata
Altui fluid, deviindu-l”, care se presupune ca ar sta la baza propulsiei OZN-urilor.
In 1937 tot Hermann Oberth proiecteaza o racheta inalta de 24 m, cu combustibil lichid, care poate transporta o incarcatura utila de 3,5 tone. In 1938 va proiecta la Medias doua avioane cu motor-racheta.
In 1941 acesta va primi cetatenia germana (pe care nu o solicitasera) si este concentrat fortat la Peenemunde, pe litoralul Marii Baltice, unde functiona poligonul de rachete militare a Germaniei naziste.
La data de 3 octombrie 1942, racheta germana „V2”, construita de Werner Von Braun si la care romanul Hermann Oberth a avut peste 70 de rezolvari, este primul obiect facut de mana omului, ce ajunge in spatiul cosmic, atingand altitudinea de 84,5 km.
Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial si infrangerea Germaniei naziste, atat Werner Von Braun cat si Hermann Oberth, vor fi preluati de autoritatile militare americane, transportati in SUA, fiind concentrati (in 1958) la Poligonul Huntsville- Alabama SUA, unde vor lucra la programul spatial american, si inclusiv la constructia rachetei „Saturn”, care a dus primul om pe Luna, in 1969.
Si Henri Coanda va lucra, intre 1945-1969, la laboratoarele militare americane „US Air Force” si „Diamont”.
In 1970 Romania adera la programul spatial sovietic „Intercosmos”, seriile „Vertical”, „Saliut” si „Cosmos”. Prima participare va fi la nivel de echipamente. Romanii au contribuit la peste 30 de misiuni spatiale, stiintifice si tehnologice.
In 1971 Romania este membru-fondator a „Organizatiei Internationale de Telecomunicatii prin Satelit”. In 1977 este operationala statia „Intelsat” Cheia, cu doua antene avand diametrul de 32 m.
Intre 14-22 mai 1981, Dumitrul Prunariu este primul cosmonaut roman. In aceasta perioada, el s-a aflat la bordul complexului spatial sovietic „Saliut 6- Soiuz 40- Soiuz T4”, alaturi de cosmonautul sovietic Leonid Popov.
In 1991 este infiintata „Agentia Spatiala Romana”- „Romanian Space Agency”- ROSA, in prezent directorul ei fiind Marius Ioan Piso.
In luna decembrie 2008, „Goliat” este primul microsatelit artificial romanesc, lansat cu racheta „Vega”. „Goliat” este un cub cu latura de 10 cm, si cantareste un kilogram.
Misiunea „Goliat” a fost finantata de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, in cadrul programului national de Cercetare in Excelenta, si are un rol educational si experimental, fiind primul microsatelit lansat in spatiul cosmic, in cadrul unui program al ROSA.
In 1999 se infiinteaza la Ramnicu-Valcea, „Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica”- ARCA.
Dintre realizarile acesteia, mentionam racheta inovativa in 3 trepte „HAAS”, sonda spatiala „ELE” sau sistemul cu echipaj „Stabilo”.
La data de 4 octombrie 2010, ARCA lanseaza racheta „Helen-2”, de pe o nava a marinei militare romane, in cadrul concursului „Google Lunar X Prize”, destinat trimiterii unui robot pe Luna, de catre o organizatie neguvernamentala. Racheta „Helen-2” a atins altitudinea de 40 km.

Cazuri OZN in Romania

Si in Romania s-au inregistrat unele fenomene OZN, cele mai cunoscute fiind cele din 1968, 1972 (la Posesti- cand s-a inregistrat si singura aterizare a unui OZN in Romania), si 1984 (Alexeni) si 1988 (Mihail Kogalniceanu). De mentionat ca ultimile doua cazuri exclud orice indoiala, deoarece au fost surprinse de radarele militare.
Dupa 1990 se infiinteaza „Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate”- ASFAN, remarcandu-se o serie de cercetatori romani foarte buni in domeniul, cum ar fi: Ion Tugui, Emil Strainu, Dinu Moraru, Doru Davidovici, Ion Hobana, etc.

Sus In jos
 
Contributii romanesti la cercetarea si transporturile in spatiul cosmic
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Spatiul aerian
» Transporturile vor sa obtina 150 mil. euro de la CE pentru infrastructura aeroporturilor
» Aeroporturi romanesti vazute din satelit
» Hidroavioane romanesti
» Companii aeriene romanesti de-a lungul timpului

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: DIVERSE/OFF-TOPIC :: Discutii generale - Aviation Chat-
Mergi direct la: