În februarie, când am văzut că Blue Air începe să opereze la Dublin, ne-am hotărât să petrecem câteva zile în Irlanda. Aşa că am cumpărat biletele şi am aşteptat să vină şi ziua plecării. Dată fiind situaţia companiei în perioada asta, am avut ceva emoţii, dar n-au fost nici un fel de probleme. Şi în plus, a fost chiar aşa cum mi-am dorit, adică să zburăm avioane cu care nu am mai fost, aşa că am plecat cu un NG şi ne-am întors cu un MD.
YR-BIA pe dinăuntru
Pregătiri înaintea zborului
TZ-TAC, B-707 pe platformă
Poate îmi spune cineva înmatricularea lui
Griff la `datorie`
Europa a fost din nou sub nori, aşa că nu am făcut poze în zbor.
Odată ajunşi la Dublin, prima vizită a fost
Temple BarMuzică live în toate barurile şi pe toate străzile
Mai târziu ne-am retras într-un bar aproape de hotel, muzică live, localnici peste 50 de ani, şi ne-am găsit loc aici:
E cam greu să desluşeşti ce scrie, dar vă spun eu:
Ireland`s greatest moment - Irlanda învinge România la CM 1990 după ce Bonner apără penalty-ul bătut de Timofte
Dublin Castle
Guinness Storehouse - un fel de muzeu al berii Guinness - 15 euro - te plimbi prin vechea fabrică, vezi procedeul de fabricaţie, iar la etajul 7 bei o bere şi admiri oraşul din Gravity Bar.
Ea încă mai bea Guinness
Râu Liffey
Şi dacă am fost să vedem cum se face berea irlandeză, atunci merită să încercăm şi whiskey-ul lor.
The Old Jameson distilery - 13 euro - vizită cu ghid în fosta distilerie, iar la sfârşit un pahar de whiskey triplu distilat:
Spire of Dublin - 121m înălţime, noaptea luminează doar vârful (il vedeti in pozele de mai jos)
Custom House
Unul din cele mai noi poduri
Hill of Tara - printre cele mai sacre locuri pentru vechii locuitori ai insulei, cu o vechime de peste 5000 de ani
Piatra din interiorul mormântului
În trecere
Poate le recunoaşteţi din Braveheart
Trim Castle
Primele aşezămite creştine aveau forma de turn circular pentru a nu putea fi demantelate de vikingi
Newgrange, cel mai cunoscut mormânt celtic, ridicat cu 500 de ani înaintea piramidelor şi cu 1000 de ani înainte de Stonehenge.
O singură dată pe an, la solstiţiul de iarnă, la răsăritul soarelui, lumina intră pe fereastra de sus şi ajunge în mijlocul mormântului să lumineze doar pentru câteva minute locul sacru. Mai există în apropiere încă 2 astfel de morminte care au ferestrele orientate astfel încât iluminarea locului sacru se face la solstiţiul de primăvară şi la echinocţiul de vară. Şi noi îi credem înapoiaţi...
Din nou Temple Bar
Un barman adevărat
O sculptură `vie`
Eco-taxi gratuit
Grafton Street
Aeroportul Dublin
Mişcare multă afară, păcat de geamurile murdare şi de cerul înnorat. Oricum, dacă ar fi fost soare afara atunci aş fi fost cu lumina în faţă, aşa că ...
Ţara lui Aer Lingus, Aer Arran şi Ryan Air
Avionul nostru
Omul şi maşina lui...
Interior YR-MDS
Halo
Am rămas cu o părere foarte bună despre Dublin, oraş frumos, curat, plin de turişti. În schimb ce ştiam despre britanici s-a adeverit: mâncare naşpa şi scumpă.
LE: Mi-am adus aminte ceva: l-am văzut pe
1104 (An 30 al RoAF) la Băneasa, aşa că s-ar putea să-l vedem curând şi la zbor.