cipi_TM Membru activ
Numarul mesajelor : 1409 Varsta : 43 Localizare : Timisoara Data de inscriere : 04/10/2008
| Subiect: Noi disponibilizari la Avioane Craiova Mier 23 Iun 2010, 08:36 | |
| Vesti rele de la Avioane Craiova: Titlu: Dilema compensatoriilor, la Avioane Craiova Sursa: http://www.gds.ro/Economie/2010-06-22/Dilema+compensatoriilor,++la+Avioane+Craiova Autor: Bogdan GROSEREANU Data: 22.06.2010 - Citat :
- Dilema compensatoriilor, la Avioane Craiova
40 de salariaţi s-au retras de pe lista disponibilizărilor, neştiind dacă vor primi plăţi compensatorii. 60 de angajaţi au plecat de ieri acasă, iar fabrica riscă să fie închisă, dacă nu se găsesc urgent soluţii.
60 de salariaţi ai Avioane Craiova SA au plecat de ieri acasă, în cadrul unei noi etape de disponibilizări pe care le face fabrica olteană, în încercarea de a scăpa de dificultăţile financiare. „Am avut o listă de 100 de salariaţi care s-au înscris la cerere. În cele din urmă, au rămas 60, deoarece 40 s-au retras. În 10 - 15 cazuri, am insistat ca oamenii să nu plece, pentru că aveau competenţe indispensabile funcţionării fabricii. În mod normal, aceşti oameni vor primi plăţi compensatorii, în funcţie de vechime“, a declarat liderul sindical Victor Peţa.
Nehotărârea salariaţilor de la Avioane Craiova SA este generată de ultimele măsuri anticriză luate de guvern. Printre actele normative care se abrogă se află şi OUG nr. 95/2002 (cu modificările ulterioare) - privind disponibilizarea angajaţilor din industria de apărare. Potrivit ultimelor informaţii, ar urma să fie abrogate art. 12, alin (1, 2, 4).
Potrivit textului menţionat, angajaţii din industria de apărare disponibilizaţi primeau, pe lângă indemnizaţia de şomaj, un „venit lunar de completare“ egal cu diferenţa dintre salariul mediu net pe economie din luna anterioară disponibilizării şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Practic, aceşti oameni deveneau şomeri de lux, încasând timp de doi ani salarii de la stat. Sumele pentru acordarea „venitului lunar de completare“ se acordau de la bugetul asigurărilor de şomaj, din cheltuielile privind acordarea indemnizaţiei de şomaj. „Venitul lunar de completare“ era exceptat de la plata obligaţiilor către bugetul asigurărilor sociale de stat şi a asigurărilor de sănătate.
Urmează alt val de concedieri?
Salariaţii care au plecat ieri acasă ar trebui să primească „venitul lunar de completare“, pentru că legea prin care se abrogă prevederile OUG nr. 95/2002 nu a intrat încă în vigoare.
Cei care s-au răzgândit s-au temut probabil că nu vor încasa aceşti bani sau poate au sperat la relansarea economică a societăţii. Deşi statul şi-a anunţat disponibilitatea de a negocia cu potenţialii investitori, nici o firmă nu s-a arătat dornică să preia societatea. În lipsa unor comenzi serioase, fabrica riscă să fie închisă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cei 320 de salariaţi care au rămas, deoarece planul iniţial de disponibilizări includea 200 de persoane, spun unele surse. Teoretic, încă 140 de angajaţi ar trebui să rămână fără slujbe şi fără acele „venituri lunare de completare“, adică şomeri ca toţi ceilalţi.
Ultima speranţă a sindicaliştilor se leagă tot de o comandă de stat, prin care MApN ar trebui să cumpere o nouă serie de aparate IAR 99 Şoim, deşi nu se ştie dacă are nevoie neapărată de ele. În condiţiile actuale de austeritate însă, contractul de stat rămâne o iluzie. „Am vorbit cu toţi parlamentarii judeţului, care ne-au promis că ne ajută“, a spus, cu speranţă, Victor Peţa. | |
|