ROMANIAN SPOTTERS
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme

In jos 
+2
Griff
cipi_TM
6 participanți
AutorMesaj
cipi_TM
Membru activ
cipi_TM

Numarul mesajelor : 1409
Varsta : 43
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 04/10/2008

Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme Empty
MesajSubiect: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 14:47

Titlu: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme
Sursa: http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=138668&catid=24&p=elicopterele-mai-vor-putea-fi-inchiriate-de-persoane-fizice-si-firme.html
Autor: ***
Data: 11.07.2009

Citat :

Elicopterele Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) vor putea fi folosite contra cost de persoane fizice şi juridice, fondurile bugetare alocate instituţiei fiind insuficiente pentru a asigura întreţinerea şi funcţionarea corespunzătoare a aeronavelor. Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a supus dezbaterii publice proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 196/2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 74/2001 privind abilitarea MAI de a angaja şi presta servicii.

Potrivit proiectului, MAI îşi poate pune la dispoziţie serviciile în ceea ce priveşte efectuarea de transporturi de materiale şi de materiale periculoase, de încărcătură, de persoane, filmări pentru cartografiere, cu aeronavele din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie. Totodată, MAI poate organiza şi desfăşura cursuri, cercuri şi alte forme de iniţiere, pregătire şi perfecţionare în diverse domenii, servicii editoriale, oferind spre închiriere inclusiv spaţii din cadrul Casei de Cultură a MAI. În expunerea de motive, MAI arată că prestarea acestor servicii de către persoane fizice şi juridice dau posibilitatea obţinerii de venituri proprii în condiţiile în care fondurile bugetare alocate instituţiei sunt insuficiente şi nu asigură întreţinerea şi funcţionarea corespunzătoare a aeronavelor din dotare, respectiv funcţionarea în bune condiţii a Casei de Cultură. MAI aminteşte că prin Legea nr. 196/2002 a aprobat, cu modificări şi completări, Ordonanţa Guvernului nr. 74/2001 privind abilitarea MAI de a angaja şi presta servicii, fără a fi prevăzute expres serviciile care pot fi realizate cu aeronavele din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie, precum şi serviciile prestate de Casa de Cultură, motiv pentru care s-a apreciat că este necesară completarea Listei respective cu noi domenii de activitate şi servicii, care pot fi prestate de aceste unităţi ale MAI. Proiectul de lege va fi în dezbatere publică până în 22 iulie.

Bani pentru reparatii si intretinere

Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, în prezent, elicopterele MAI pot fi folosite pentru efectuarea de filmări care se plătesc, însă sunt multe solicitări pentru transportul de persoane şi sarcini acroşate pe care doar elicopeterele MAI şi cele ale MApN le pot efectua. Totodată, s-ar putea efectua cartografieri, Inspectoratul de Aviaţie deţinând deja aparatură specială în acest sens. Cu ajutorul acestor bani proveniţi din prestările de servicii ale căror taxe urmează să fie stabilite de MAI, ar urma să fie plătite reparaţiile aeronavelor, care, chiar dacă nu sunt folosite, necesită reparaţii la anumite intervale de timp, carburanţi şi alte lucruri necesare bunei funcţionări a acestor elicoptere. Sursele citate au mai precizat că aceste zboruri efectuate pentru prestarea unor servicii contra cost vor fi făcute în timpul orelor destinate pregătirii piloţilor, în cazul unei situaţii operative de "forţă majoră" zborul contra cost fiind întrerupt.
Sus In jos
Griff
Moderator
Griff

Numarul mesajelor : 1400
Varsta : 41
Localizare : two steps from Hell
Data de inscriere : 27/09/2008

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 15:23

Sunt curios ce se intimpla daca elicopterul este plecat la contract si apare o necesitate pentru elicoptere in alta parte (exemplu misiune SAR). Cine are prioritate? Banul sau viata?

Uite asa apare pe piata MIRA Aerotaxi.
Sus In jos
alexandrumih
Flight Level 100
Flight Level 100

Numarul mesajelor : 194
Varsta : 37
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 01/11/2008

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 15:39

Pai scrie in finalul articolului. Oricum am auzit si eu la tv ca acest contract de inchiriere pentru elicopter este precizat ca se anuleaza totul in cazul in care apare o misiune de salvare....etc. Deci are prioritate viata...teoretic.
Sus In jos
Griff
Moderator
Griff

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 15:49

alexandrumih a scris:
Pai scrie in finalul articolului. Oricum am auzit si eu la tv ca acest contract de inchiriere pentru elicopter este precizat ca se anuleaza totul in cazul in care apare o misiune de salvare....etc. Deci are prioritate viata...teoretic.

Da, rama de la ochelari era fix pe paragraful ala cand am citit initial articolul.
Sus In jos
propellerdream
Flight Level 400
Flight Level 400
propellerdream

Numarul mesajelor : 622
Varsta : 50
Data de inscriere : 19/07/2008

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 16:39

Mie mi se pare absolut aberant ce se intampla... Dupa ce ca o tara intreaga plateste taxe si impozite ca serviciile publice ale Ministerului de Interne sa functioneze, astia deturneaza activele de la rolul lor principal. Elicopterele alea ar trebui sa execute misiunile pentru care au fost cumparate/bugetate. Iar activitatea de taxi aerian ar trebui lasata companiilor private. Genul asta de "initiative" ale MAI afecteaza piata si asa destul de dificila a operatorilor de taxi aerian. Sa le fie rusine!!!!!
Sus In jos
http://www.propellerdream.ro
Skywalker
Membru activ
Skywalker

Numarul mesajelor : 407
Localizare : Brasov
Data de inscriere : 02/10/2008

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 17:44

La fel este si cazul SSAvC, sa nu uitam....
Sus In jos
propellerdream
Flight Level 400
Flight Level 400
propellerdream

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 18:12

Este exact aceeasi situatie si la SSAvC. Elevii piloti ce vina au ca avioanele trebuie sa faca si taxi aerian? Ori e scoala ori operator de taxi? Daca era privata, ok, putea fi altfel. Dar e o scoala finantata din bani publici sau din bani platiti de elevi pentru servicii de scoala furnizate prompt...
Sus In jos
Skywalker
Membru activ
Skywalker

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 18:18

Nu asta e problema. Daca ai statul in spate pentru investitii si cheltuieli, inchiriezi ( evident ) la un pret mult mai mic decat operatorii, care trebuie sa isi asigure singuri tot.
Sus In jos
Griff
Moderator
Griff

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 20:22

propellerdream a scris:
Mie mi se pare absolut aberant ce se intampla... Dupa ce ca o tara intreaga plateste taxe si impozite ca serviciile publice ale Ministerului de Interne sa functioneze, astia deturneaza activele de la rolul lor principal. Elicopterele alea ar trebui sa execute misiunile pentru care au fost cumparate/bugetate. Iar activitatea de taxi aerian ar trebui lasata companiilor private. Genul asta de "initiative" ale MAI afecteaza piata si asa destul de dificila a operatorilor de taxi aerian. Sa le fie rusine!!!!!

Aceeasi reactie am avut-o si eu, dar am zis ca poate exagerez.

Traim intr-o tara condusa de niste maimute. Eu stau sa ma gandesc la cum sa faci aerotaxi cu o aeronava inmatriculata militar? Cine incaseaza banul? Unitatea sau ministerul?
Sus In jos
Vizitato
Vizitator

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 20:38

Din cate stiu aeronavele cu inmatriculare militara au un regim special si fiecare misiune executata de ele e una echivalenta unei misiuni de lupta indiferent daca e pace sau razboi deoarece aviatorii primesc ordine de executare a misiunilor. Mai mult la bordul lor nu se pot afla decat militari si ca aceste aeronave nu se asigura la asiguratorii civili datorita regimului lor special. Asa am inteles de cand a avut loc catastrofa cu Ec-135 de la Iasi cand familiile personalului medical care era civil nu au primit despagubiri din cauza ca elicopterul nu era asigurat fiind militar. Mai mult prezenta civililor in aeronavele militare fie ei si personal medical e undeva in zona crepusculara a legii. Poate lucrurile s-au mai schimbat dar e putin probabil.

Cu toate astea daca as avea bani sa nu mai stiu ce face cu ei mi-as lua brevet de pilot pe Mi-17 ! Oare cat o fi costand ?
Si daca tot ma aflu la capitolul intrebari cum ar putea primi un pilot ordin din partea superiorului sa transporte civli prin tara cand militarii trebuie sa execute misiuni in interes national ? Cum ar putea fi aerotaxiul de interes national ?

Ultima editare efectuata de catre Octavian in Mier 15 Iul 2009, 21:19, editata de 2 ori
Sus In jos
Griff
Moderator
Griff

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 20:43

Octavian a scris:
Din cate stiu aeronavele cu inmatriculare militara au un regim special si fiecare misiune executata de ele e una echivalenta unei misiuni de lupta indiferent daca e pace sau razboi. Mai mult la bordul lor nu se pot afla decat militari si ca aceste aeronave nu se asigura la asiguratorii civili datorita regimului lor special. Asa am inteles de cand a avut loc catastrofa de la Cojocna cu EC-135 cand familiile personalului medical care era civil nu au primit despagubiri din cauza ca elicopterul nu era asigurat fiind militar. Mai mult prezenta civililor in aeronavele militare fie si personal medical e undev in zona crepusculara a legii. Poate lucrurile s-au mai schimbat dar e putin probabil.

Imi amintesc ca am citit undeva, nu mai stiu unde, despre elicopterele de la MIRA, ceva de genul: "Asigurarea elicopterului XXX acopera doar aparatul de zbor si echipajul, dar nu include incarcatura interioara sau acrosata sau pasagerii".

Octavian a scris:
Cu toate astea daca as avea bani sa nu mai stiu ce face cu ei mi-as lua brevet de pilot pe Mi-17 !

Oh, da!
Sus In jos
Vizitato
Vizitator

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 21:05

Nu cred ca vor fi inchiriate Mi - urile pentru aerotaxi decat daca s-ar gasi un curios care sa vrea cu tot dinadinsul sa zboare cu acest tip de elicopter. Un curios la fel ca mine dar caruia nu ii lipsesc maruntii. Eu , nu vreau sa ma laud, dar am zburat cu Mi-8 si senzatia e unica si din pacate pt. mine din perspectiva actuala irepetabila.

In principiu sunt impotriva acestor inchirieri si motivele le-ati expus voi mai sus cu exceptia cazului in care materialele de transportat nu pot ajunge la destinatie decat cu elicopterul. Decat sa soliciti un Ka-32 sau mai stiu ce tip de heli din alta tara atata vreme cat la noi exista aparatul care sa faca treaba mai bine sa fie folosite ale noastre.
Sus In jos
Skywalker
Membru activ
Skywalker

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 22:28

Acum nu trebuie nici sa schimbam radical aspectul. Este fundamental sa nu confundam misiunile Parapublic cu misiunile militare. Politia si EMS ( + pompieri, dar la noi nu e cazul inca ) sunt parapublic, nu militar. Voi tot vorbiti de misiuni militare.....Armata e cu totul altceva si nu cred ca veti vedea prea curand un Socat inchiriat sa taie bilete spre litoral.
Ca au inmatriculare militara pe ele....asta a fost facuta in virtutea inertiei, comoditate, etc. Dar din cate stiu eu, in restul statelor cu apa calda toate elicopterele cu misiuni parapublic au inmatriculari civile.

Asigurarea este destul de complicata. Partea obligatorie este asigurarea fata de terti si pasageri. Echipajul se asigura separat. A treia si cea mai mare componenta este asigurarea aparatului. Elicopterul de la Iasi, 302, nu era asigurat pentru ca MIRA nu a considerat ca merita dati atatia bani. In schimb 328 a fost asigurat, motiv pt care Omniasig a platit si a sosit 340. Avand in vedere ca in 2006 au avut 2 accidente grave, cu elicoptere noi pierdute, poate si-au reorientat politica.

Cum recent sustineau in presa necesitatea pentru politie + EMS a inca 26 elicoptere ( vezi linkul de mai jos din realitatea ) acum mi-e greu sa cred ca vor avea curajul sa spuna ca si cele 3 Mi-uri si 4 EC135 sunt prea mult pentru ce au ei nevoie si le mai si inchiriaza. Dar avand in vedere ca vorbim de statul Roman, unde EC155 VIP face scoala si plimbari pentru Becali,Tariceanu & CO ( ca Boc nu l-a prins cred inca ) iar presedintele se plimba cu elicoptere din 1986, este foarte posibil sa se intample si asta.

http://www.realitatea.net/mira-vrea-sa-cumpere-26-de-elicoptere-in-valoare-de-247-milioane-de-euro-pentru-interventiile-medicale-de-urgenta_328046.html
Sus In jos
Vizitato
Vizitator

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 22:48

Skywalker , foarte bine ca ai facut precizarile acestea intrucat sunt utile. Eu consider ca atata vreme cat acei care le zboara au grade militare si inmatricularea este una militara dpdv legal aparatele sunt militare chiar daca acestea executa misiuni parapublic.

Pana acum stiam de la tatal meu ca aparatele militare nu sunt asigurabile de firmele de profil.

Pentru mine e contrariant faptul ca elicopterul 302 nu a fost asigurat si zbura desi din ceea ce spui tu era asigurabil. Din cate stiu orice avion civil trebuie asigurat si nu poate zbura pana nu se incheie o polita de asigurare. Daca e asa cum zici ma intristeaza faptul ca statul e primul intre egali si are privilegiul de a alege de a asigura sau nu aeronavele din dotare.
Sus In jos
Mengelaus
Fotograf
Mengelaus

Numarul mesajelor : 4083
Varsta : 42
Localizare : Cluj Napoca
Data de inscriere : 23/06/2008

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 22:51

In reportajul care a fost pe ProTv purtatorul de cuvant al MAI a spus ca nu vor fi inchiriate catre oricine aceste elicoptere. In nici un caz catre persoane fizice. El a dat cateva exemple de institutii ale statului catre care vor putea fi inchiriate aparatele. Tot el a spus, imi pare rau dar nu stiu cum il cheama, ca banii vor intra in bugetul statului, urmand ca MAI sa faca demersuri ca o parte din bani sa ajunga la ei.
Sus In jos
Skywalker
Membru activ
Skywalker

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyMier 15 Iul 2009, 23:14

Octavian a scris:
Din cate stiu orice avion civil trebuie asigurat si nu poate zbura pana nu se incheie o polita de asigurare. Daca e asa cum zici ma intristeaza faptul ca statul e primul intre egali si are privilegiul de a alege de a asigura sau nu aeronavele din dotare.
Pentru aeronavele civile, este absolut obligatorie ( si nu se ridica de la sol daca nu au ) asigurarea fata de terti ( daca pica peste casa unuia ) si pasageri. Asigurarea echipajului pe aceeasi polita este o bifa separata si e facultativa. Avand in vedere ca multi au asigurare de viata proprie, e decizia patronului si pilotului. Dupa cum stiti, pe asigurarea aparatului este trecut pilotul/pilotii, valoarea este in functie de experienta pilotului si background si e valabila doar daca aparatul e pilotat de cineva trecut pe asigurare.
Cea de-a treia componenta a asigurarii, care ca si valoare este de departe cea mai mare, este asigurarea aparatului, cunoscut in auto ca si CASCO. Este la fel, facultativa, si exista elicoptere care zboara fara ea. Elicopterele in leasing nu se pot eschiva de ea, astfel incat toate care sunt achizitionate in leasing au aceasta asigurare.

Cat despre 302 neasigurat si 328 asigurat....sincer nu cunosc detalii dar cred ca explicatia era ca atunci erau separate, Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii. Sau intre doctori si politisti, unii au fost mai destepti.

Acum referitor la inchiriere....daca se face cu cap, nu e rau. Dar cred ca au facut aceste afirmatii ( de genul NU PT PERSOANE FIZICE ) doar ca sa scape de gura presei. De exemplu, daca organizatorul unui raliu isi permite, mi se pare normal sa poata inchiria un elicopter SMURD care sa fie prezent acolo si sa poata interveni instant. ( nu stiu daca v-ati lovit de asta, dar pentru un concurs moto in poligon, pentru incepatori, pe care l-am organizat am vrut sa avem aproape si o salvare, din motive de siguranta. Ne-au cerut 5 milioane pentru 3 ore de stationare acolo, ca de intervenit ar fi intervenit oricum daca doamne fereste era nevoie. ). Deci parerea mea este ca e destul de complicat si la 2 elicoptere EMS si 2 EC135 Politie+MI-8+Mi-17 LA NIVELUL INTREGII TARI nu ar fi deloc indicat.Si daca are prioritate EMS, daca elicopterul e plecat la Satu Mare( no offence ) cu un burtos sa isi vada neamurile, degeaba moare omul la Craiova (no offence part 2). La urma urmei se pot achizitiona elicoptere EMS si de catre companii private iar pentru lucru aerian deja avem foarte multe elicoptere private in tara, echipate pentru asa ceva. Aici enumar in ordinea marimii AS350 B3 ( 2 buc ), AS355 NP, AS365 N & N1 ( 4 aparate ). Aici n-am inteles de ce spun in articolul initial ca doar elicopterele MAI pot efectua misiuni cu sarcini acrosate...
Sus In jos
propellerdream
Flight Level 400
Flight Level 400
propellerdream

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyJoi 16 Iul 2009, 00:26

Sunt foarte multe falsuri in articolul respectiv...Iar in ceea ce priveste evenimentele de timp competitii automobilistice, exista companii private care ofera servicii HEMS. Companii care nu au acces la contracte cu CNAS datorita monopolului imoral al SMURD dar pot oferi servicii la un nivel cel putin comparabil. Dar asta e alta discutie... Aceste companii pot fi accesate pentru astfel de competitii, lasandu-se liber, astfel, serviciul public de ambulanta aeriana.
Sus In jos
Skywalker
Membru activ
Skywalker

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyJoi 16 Iul 2009, 07:51

Momentan nu exista nici un elicopter privat in Romania care poate face asta. Nu trebuie sa confundam serviciul de ambulanta/transport bolnavi ( care presupune existenta in elicopter a unei targi si 1-2 locuri pentru medic,asistenta,insotitor ) care este efectuat de cateva elicoptere astazi in RO cu un serviciu EMS gen SMURD, ale caror elicoptere sunt echipate cu multa aparatura medicala, instalatii de oxigen, defibrilatoare si tot restul de aparate necesare unei intervenitii medicale la locul accidentului si transport de urgenta la un spital. Pe langa necesitatile de dotari interioare, un EMS trebuie sa fie obligatoriu bimotor.
Ca si concluzie, astazi nu exista nici cea mai mica urma de comparatie intre ce ofera SMURD si ce pot oferi operatorii privati, acestia fiind inca enorm de departe de asa ceva. Dar e drept ca ar putea face si sper sa o faca.

Cam asa ar trebui sa arate un EMS:
Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme Image15usj
Sus In jos
cipi_TM
Membru activ
cipi_TM

Numarul mesajelor : 1409
Varsta : 43
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 04/10/2008

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme EmptyJoi 16 Iul 2009, 21:09

De pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor:

Sursa: http://www.mai.gov.ro/index02_3.htm

Citat :
In conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Ministerului Administratiei si Internelor supune dezbaterii publice:
...
Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, până la data de 24.07.2009.

LEGE
pentru completarea Legii nr. 196/2002 pentru aprobarea
Ordonanţei Guvernului nr. 74/2001 privind abilitarea
Ministerului Administraţiei şi Internelor de a angaja şi presta servicii
http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/Lege%20angajare%20prestare%20servicii.pdf

EXPUNERE DE MOTIVE
http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/Expunerea%20de%20motive%20angajare%20prestare%20servicii.pdf
....
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme   Elicopterele MAI vor putea fi inchiriate de persoane fizice si firme Empty

Sus In jos

Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» IAR Ghimbav are posibilitatea să doteze elicopterele militare pentru scopuri sanitare
» Un avion etiopian s-a prăbuşit cu 90 de persoane la bord
» Un avion cu 152 de persoane la bord s-a prabusit in Pakistan
» Elicopterele armatei britanice vor fi modernizate la Braşov
» Un avion cu 18 persoane la bord s-ar fi prăbuşit în Indonezia

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: DIVERSE/OFF-TOPIC :: Stiri din aviatie - Aviation News-
Mergi direct la: