si eu am facut poze pe LHR si in multe alte aeroproturi. ideea este ca te-au lasat sa faci, insa au dreptul sa-ti interzica asta in orice zona a aeroportului (cand te alfli in incinta). stiu cazuri concrete. ca referinta generala, de cate ori afirm ceva caut sa ma bazez pe fapte si informatii exacte. crede-ma ca nu le pasa de imagine si nimic altceva, daca nu le place fata ta vor trece la actiuni indiferent de aeroport. acum e clar, unii sunt mai permisivi, altii nu.
e si greu de controlat fenomenul caci mai toata lumea are un aparat foto in geanta acum.
cel mai bine este sa cereti voie/sa intrebi daca poti face poze, indiferent pe ce aeroport sunteti. eu asa fac. daca e in zona mea un politist/personal paza il intreb si ii cer voie. daca nu e nimeni si vad ceva interesant trag poate cateva cadre.
pana la urma, eu fac poze din pasiune, nu am nici un alt interes/avantaj si nu cred ca se merita sa risc sa fiu amendat sau mai stiu eu ce ptr cateva poze, cu care oricum nu o sa castig nici un Pulitzer.
in Middle East eu va sugerez sa nu va riscati. zona asta e inca foarte activa, dpdv al "intelligence". sunt mereu oameni arestati acuzati ca au spionat ptr Israel sau alte state din zona. Siria si Libanul nu se iubesc deloc, de asemenea. nu mai continuu, stiti si voi...
astfel, ei sunt fff dratistici cu orice activitate de fotografiere a aeroporturilor, mai ales ca in zona se afla si obiective militare.
desi deviez de la subiect o sa va povestesc despre locul de spotting de la LHR.
cand s-a nimerit sa ajung la londra (asta anul trecut), s-a nimerit sa stau la mariott-ul de langa aeroport. astfel, am iesit la plimbare prin zona, sa ma benoclez si eu putin la avione si am descoperit intamplator locul de spotting traditional, unde se strang impatimitii.
m-am asezat si eu langa ei si m-am bagat in vorba cu un batranel. Mi-a zis ca inainte de 9/11 aveau voie sa se urce pe o cladire care se afla chiar in spatele nostru. dupa atacurile teroriste nu au mai avut voie si s-au mutat langa gard, care e la cativa zeci de metri de una dintre piste. maxim 20 daca imi aduc bine aminte, sper sa nu gresesc, si deci, se vede f bine. impedimentul, dupa cum stim, este inaltimea gardului si atunci oamenii vin de acasa cu niste mici scarite pe care se cocoata. unii dintre ei doar se uita cu binoclu la avioane si isi noteaza pe caiet "aircraft registrations". nu mi-a venit sa cred cand am vazut caiet umplut doar cu "registrations", pe categorii desigur.
altii vin dotati cu "tunuri" si se pun pe facut poze. cativa asculta ATC-ul in casca si le spun si celorlalti ce vine la aterizare sau ce avion urmeaza sa decoleze.
a doua zi era duminica si am iesit sa alerg destul de dimineata, pe la 6.00. cand am terminat, dupa vreo ora m-am dus direct la locul de spotting si era plin de lume. am vazut cu ochii mei o intreaga familie cu copii dupa ei, care venisera sa petreaca ziua la spotting. aveau mancare si toate cele, ca si cum plecasera la iarba verde.
in mod cert am poze de atunci si o sa le pun daca le gasesc. trebuie sa fie pe undeva!
sper ca nu v-am plictisit, iar moderatorii nu vor muta postul!